Artnit

Ponedeljak, 22 Oktobar 2018 11:02

Žan Batist Karpo - Ples Istaknut

Jedna od glavnih karakteristika umetnosti francuskog vajara i slikara Žana Batista Karpoa je osećaj za pokret. Na svom najpoznatijem radu Ples, vajarskoj grupi za fasadu Pariske opere, on prenošenje osećaja kretanja postiže kroz dvostruki impuls kružnog i vertikalnog kretanja. Rad je postavljen 1869. godine, a originalna statua je ostala na fasadi Pariske opere sve dok nije prebačena u muzej Luvr 1964. godine i zamenjena kopijom, a zatim u muzej Orsej 1986. godine.

Francuski arhitekta Šarl Garnije koji je bio prijatelj Žana Batista Karpoa naručio je vajarsku grupu za fasadu Pariske opere zasnovanu na plesu Bahusa. Tokom tri godine Karpo je izradio niz skica koristeći glumice i plesače iz Palate Rojal kao modele.

Vajarska grupa Ples se sastoji od nekoliko ljudskih figura visine 420 cm, širine 298 cm i prečnika 145 cm. U centru grupe je nasmejan mladić sa vencem na glavi i krilima. Njegove ruke su podignute, a u jednoj drži daire. Nage vesele žene plešu oko njega.

Ples je bio jedna od četiri vajarske grupe napravljene od mermera koje ukrašavaju fasadu Pariske opere. Kada je postavljena javnost je bila šokirana realizmom ženskih aktova, što je ocenjivano kao nezamislivo i nemoralno i zahtevalo se njeno uklanjanje. Napadnuta je u avgustu 1869. godine kada je anonimni vandal bacio crnu mast na nju. Skandal se prekinuo nakon izbijanja Francusko-pruskog rata 1870. godine.

Pročitano 2590 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Žan Batist Karpo - Ples