Artnit

Subota, 29 Septembar 2018 10:26

Festival nara - praznik miliona semena rubin crvene boje u Iranu Istaknut

Festival nara u Kermanšahu Festival nara u Kermanšahu

Kult i simbol nara, poznatog po imenima šipak i mogranj je duboko ukorenjen u kulturama Bliskog i Srednjeg istoka, povezuje se sa dolaskom nečeg pozitivnog i novog i doprinosi prosperitetu kuće. Festival nara održava se u glavnim gradovima iranske proizvodnje nara, kao što su Kermanšah, Saveh, Arsanjan i Niriz svake godine od oktobra do decembra.

Nar je jedan od najsvetijih plodova u persijskoj kulturi. Veruje se da su zoroastrijanci posadili nekoliko stabla nara u vatrenim hramovima i držali njihove grane kao svete biljke u svojim ritualima. Nar je bio poštovan kao plemenito voće, za koje se verovalo da ima lekovita svojstva i koristio se u medicini. U Iranu je nar simbol sunca, besmrtnosti i lepote, a njegova boja simboliše energiju i sam život.

Festival nara se proslavlja od ere zoroastranizma, dominantne religije u Persiji do VII veka. Ovaj festival se uglavnom danas održava u Iranu u čast božanstva kao odgovor na darovanje sjajne berbe. Na njemu se organizuju plesovi, igre i koncerti, a mogu se probati različiti ukusni sveži i sočni narovi, jela i poslastice od nara.

Pročitano 1992 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 07 Decembar 2018 12:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Festival nara - praznik miliona semena rubin crvene boje u Iranu