Artnit

Utorak, 23 Oktobar 2012 10:44

Konstantinov slavoluk - Rim Istaknut

Konstantinov slavoluk je jedan od najvećih i skulpturama najukrašenijih spomenika antike. Podigli su ga Senat i rimski narod 315. godine u spomen pobede imperatora Konstantina nad Maksenijem na Mirvinskom mostu 312. godine. Nalazi se u blizini Koloseuma u Rimu.

Konstantinov slavoluk ima troja vrata i ukrašen je najvećim delom skulpturama uzetih sa starijih spomenika carskog doba. Takode, sadrži i izvestan broj reljefa urađenih za njega, kao što je friz nad bočnim otvorima. Reljef predstavlja smelo i originalno delo i preteča je jednog novog načina gledanja koje će postati osnova za razvoj hrišćanske umetnosti. Arhitektura slavoluka je spljoštena uz pozadinu reljefa, koja tako postaje jedna čvrsta, neprobojna površina. Simetrična kompozicija omogućava da se prikaže jedinstveni položaj imperatora Konstantina. On je prikazan sasvim s lica (glava mu je nažalost odbijena), dok sve ostale figure okreću glavu ka njemu da bi izrazili svoju zavisnost.

Do danas je sačuvan natpis na Konstantinovom slavoluku "Senat i rimski narod namenili su ovaj znakovit slavoluk Cezaru Flaviju Konstantinu, najvećem pobožnom, sretnom i uzvišenom u čast njegovih trijumfa jer je božanskom pobudom i veličinom svog uma osvetio Državu pravednim ratom oslobodivši je tirana i razdora."

Pročitano 7951 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 19 Januar 2020 11:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Konstantinov slavoluk - Rim