Artnit

Ponedeljak, 22 Oktobar 2012 18:00

Hram Panteon - Rim Istaknut

Hram Panteon se nalazi u samom centru Rima, nedaleko od čuvene Pjace Navona. Panteon je jedan od najpoznatijih rimskih spomenika i najbolje očuvan značajan spomenik antičke civilizacije. Njegovo ime je grčkog porekla i znači hram svih bogova. Rimljani ga zbog njegovog kružnog oblika nazivaju Rotonda (okrugli, kružni), kako se naziva i trg koji se nalazi ispred njega.

Panteon je izgrađen tokom vladavine rimskog cara Hadrijana, oko 126. godine nove ere. Bio je posvećen bogovima planeta, pa je arhitektonski simbol svemira. Lepotu i vrednost njegove arhitekture čini unutrašnji prostor, koji izgleda još veći zahvaljujući dubokim polukružnim i pravougaonim nišama naizmenično postavljenim u kružnom zidu.

Hram Panteon je remek-delo arhitekture sa harmoničnim prostorom, idealnim dimenzijama, dekoracijama, efektima svetla i senke. Zajedno sa kupolom koja se, preko okruglog otvora na svom vrhu, povezuje sa nebom daje utisak da se nalazi između neba i zemlje. Kada je Mikelanđelo Buonaroti prvi put video Panteon, uskliknuo je: "Ovo je anđeoska a ne ljudska tvorevina".

Pročitano 8466 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 Januar 2020 11:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Hram Panteon - Rim