Artnit

Petak, 23 Oktobar 2020 10:27

Hajduci Istaknut

Dizajn korica knjige Hajduci Dizajn korica knjige Hajduci

Branislav Nušić je dečji roman Hajduci napisao 1933. godine, i kako je sam rekao lični doživljaji iz detinjstva su bili inspiracija za pisanje. U predgovoru delu objašnjava kako je roman napisao za dečicu svog prijatelja, jer su čitala jednu od njegovih knjiga koje nisu bile primerene za decu. Dao im je reč da će napisati nešto poučno i zabavno za njih, pa ovaj roman ima i posvetu.

Roman Hajduci je pisan u prvom licu iz perspektive dečaka za kojeg se može pretpostaviti da je reč o samom piscu Branislavu Nušiću. U njemu se opisuju doživljaji šestorice dečaka. Njihova imena iskazana su nadimcima koji opisuju narav i osobine dečaka: Žika Dronja, Mita Trta, Mile Vrabac, Sima Gluvać, Laza Cvrca i Čeda Brba. Na hrastovom stablu na smederevskoj obali Dunava dečaci su se sastajali i pričali o različitim temama. Na njemu je nastala neobična “hajdučka“ družina. Položili su zakletvu, izabrali harambašu, pripremili se i pošli u “hajduke“.

U romanu Hajduci Branislav Nušić spaja folklorne elemente (velika prisutnost narodnih priča i pesama), dečju tematiku, humor i tradiciju. Roman je sastavljen iz više komičnih epizoda, iskazanih kao kratke priče. Svaka epizoda je naslovljena. Radnja romana je linearna: od praćenja života dečaka, događaja u školi, do njihovog odmetanja u “hajduke“, pronalaženja i dobijanja batina, a završava scenom u kojoj se oporavljeni “hajduci“ nalaze na starom mestu nakon dve nedelje i zaklinju da nikada više neće praviti nestašluke. Jedini ko nije došao je vođa “hajdučke“ družine Čeda Brba.

Pročitano 2166 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Hajduci