Artnit

Sreda, 25 Decembar 2019 12:33

Fernando Pesoa - Uputstvo za dobar san Istaknut

Odilon Redon - San Odilon Redon - San

- Odlaži sve. Nikada ne treba danas raditi ono što se može uraditi i sutra. Čak i nema potrebe bilo šta raditi, bilo danas, bilo sutra.

- Nikad ne razmišljaj o tome šta ćeš uraditi. Ne čini to.

- Živi svoj život. Ne dozvoli da živi on tebe. Bilo da si u pravu ili da grešiš, bilo da si dobro ili loše, budi svestan svoga bića. To ćeš moći da učiniš samo u snovima, jer tvoj svarni, ljudski život jeste onaj koji ne pripada tebi, već drugima. Zamenićeš tako život snom i pazićeš samo da ono što sanjaš bude savršeno. U svemu što budeš radio u stvarnom životu, od rođenja pa do smrti, ti nisi onaj koji radi, već onaj nad kojim se vrši radnja; nisi onaj ko živi, već samo onaj koji je proživljen.

Za sve ostale, budi nedokučiva sfinga. Zatvori se, ne lupajući vratima, u svoju kulu od slonovače. A tvoja kula od slonovače, to si ti sam.

A ako ti neko kaže da je to lažno i besmisleno, nemoj mu verovati. Ali nemoj verovati ni u ovo što ti ja pričam, jer nikada ni u šta ne treba verovati.

- Prezri sve, ali na takav način da ti taj prezir ne smeta. Nemoj misliti da si superioran zato što prezireš. U tome je umeće plemenitog prezira.

Iz knjige Knjiga nespokoja

Pročitano 1736 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Fernando Pesoa - Uputstvo za dobar san