Artnit

Petak, 29 Mart 2013 21:53

Podne Istaknut

Đorđo de Kiriko - Ostrvo i venac od cveća Đorđo de Kiriko - Ostrvo i venac od cveća

Jovan Dučić je celog svog života nosio u sebi tipičnu mediteransku ljubav za svetlo, sunce, ravnotežu i sklad. Tu svoju ljubav utkao je i u lirske opisne pesme. Svojom lepotom i neobično suptilnim opisima prirode pleni pesma Podne.

Pišući pesmu Podne, Jovan Dučić se verovatno sećao mnogih ostrva koja je video, na kojima je bio, koja je voleo. Kap modre morske vode koju je poneo u srcu pretočila se u pesmu o plavom ostrvu usred južnog mora.

Jovan Dučić u pesmi Podne opisuje svoj doživljaj ostrva usred mora. U pesmi su date najčistije lirske slike, providne i lake, koje kao da izviru iz prirodnih pojava i ponovo se u njih vraćaju. Naziru se peskovite plaže ostrva, naslućuju se planine i osećaju mirisi mora, čempresa i borova. Iz modrine mora dižu se ljubičaste granitne gore i uranjaju u modrinu neba. U vazduhu trepere plavi, srebrni i ljubičasti odsjaji. More koje celiva stene, krikovi galebova koji se vide kao srebrne kapi u dubokom plavetnilu neba, i topao dah vetra u čempresima i borovima stvara jednu nezaboravnu sliku.

Jovan Dučić u pesmi Podne nije naslikao nijedno postojeće ostrvo, koje bi se moglo nazvati određenim imenom. On je naslikao ostrvo koje je nosio u sebi. To je ostrvo koje je postojalo u njegovom srcu i poplavilo i posrebrenilo od njegovih osećanja u ovoj pesmi. Pesma Podne nije samo sjajna deskripcija ostrva, već je i simbolična apoteoza lepote i mistične sudbine nepodeljivog života i sveta, a to znači i deo velike, nedokučive tajne postojanja.

Pročitano 7402 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Podne