Artnit

Četvrtak, 28 Mart 2013 21:44

Nenad Divljan - Iz detinjstva Nikole Tesle Istaknut

Nikola Tesla se i kao dečak isticao bujnom maštom, pronalazačkim darom i smelim podvizima.

Zbog jednog takvog podviga umalo se nije utopio iako je bio odličan plivač i ronilac.

Jednog dana naišao je sredinom reke splav drvene građe. Tesla se brzo odlučio. Zaronio je, bez mnogo razmišljanja, pod splav, u nameri da izroni na njegovoj drugoj strani. Kad je posle izvesnog vremena pokušao da izroni, udario je glavom o balvan splava. Nije mu ostalo ništa drugo nego da produži ronjenje. Kad mu je sasvim ponestalo vazduha, pokušao je ponovo da izroni, ali nije uspeo, jer se još nalazio ispod splava. Opet je zaronio, a zatim opet udario glavom o balvan. Tako se našao u očajnom položaju. Usled nedostatka vazduha počeo je da se guši pod vodom.

U poslednjem momentu sinu mu u svesti misao da između balvana na splavu mora da ima razmaka. On se poslednjom snagom priljubi uza sam splav tako da su mu nos i usta došli u dodir s vazduhom. Bio je spasen. Kad se nadisao vazduha i malo odmorio, ponovo je srećno izronio na drugoj strani splava.

Njegovi drugovi mislili su već da se utopio i počeli su da traže u reci njegovo telo. Kad je stigao na drugu obalu, Tesla se onesvestio od silnog umora i pretrpljenog straha.

Iz knjige Genije

Pročitano 6048 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 05 Maj 2013 21:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Nenad Divljan - Iz detinjstva Nikole Tesle