Artnit

Sreda, 13 Januar 2016 11:48

Isidora Dankan - Moja umetnost Istaknut

Moja umetnost je zapravo napor da izrazim istinu sopstvenog bića gestom i pokretom. Bile su mi potrebne mnoge godine za iznalaženje tek jednog jedinog istinitog pokreta. Reči pak imaju drugačije značenje. Pred publikom, koja je hrlila na moje predstave, nisam nikada bila neodlučna. Otkrivala sam im i najtajnije drhtaje svoje duše. Od samoga početka ja sam igrala isključivo svoj sopstveni život.

Kao dete igrala sam radost stvari koje rastu. Kao šiparica igrala sam sa radošću koja je prerastala u razumevanje, u prvo uviđanje tragičnih, skrivenih tokova, upoznavanje nemilosrdne brutalnosti i slamanja životnog napretka. Kad mi je bilo šesnaest godina igrala sam pred publikom, ali bez muzike. Na kraju igre, neko je kriknuo: "Pa to je 'Smrt i Devica'!". I otada se ta igra zove "Smrt i Devica". Ali, to u stvari nije bilo ono što sam ja htela. Ja sam se, naime, trudila da izrazim svoje prvo saznanje o prikrivenoj tragediji u svakoj na izgled, vedroj manifestaciji. Po mom mišljenju ta je igra morala dobiti ime: "Život i Devica".

Kasnije sam igrala svoju borbu sa tim istim životom, što ga je publika nazvala smrću, i svoj način otimanja prolaznih radosti iz njegovih ruku.

Iz biografije Moj život

Pročitano 2648 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 07 April 2017 11:14

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Isidora Dankan - Moja umetnost