Artnit

Subota, 12 Septembar 2015 10:52

Bajka o caru Saltanu Istaknut

Ivan Bilibin - Ilustracija Bajke o caru Saltanu Ivan Bilibin - Ilustracija Bajke o caru Saltanu

Bajka o caru Saltanu, čiji je puni naziv Bajka o caru Saltanu, o sinu mu slavnom i junačkom knezu Gvidonu Saltanoviču i o predivnoj carevni Labudici je jedna od najpoznatijih bajki iz ruskog foklora, koja je inspirisala mnoge umetnike. U principu postoje dve verzije. Prva je napisana u XIX veku, kada su naučnici u Evropi počeli da sakupljaju stare priče, basne, bajke, legende i sve ono što bi moglo pomoći u očuvanju kulturnog nasleđa u brzom razvoju društva u kome su nove norme zamenile tradicije bez mnogo razmišljanja o tome da li je staro bilo stvarno tako loše da je zaslužilo da se zaboravlja. Najpoznatija zbirka tog vremena je poznata kao Bajke braće Grim. Drugu, i danas poznatiju verziju, poemu Bajka o caru Saltanu napisao je Aleksandar Sergejevič Puškin 1831. godine.

Bajka o caru Saltanu počinje kao lirska pesma osmeračkog stiha. Naime, slušajući razgovor tri sestre, car Saltan odlučuje da oženi najmlađu, jer je isticala rođenje deteta kao najvažnije, druge dve starije određuje da rade u dvoru kao kuvarica i pletilja. Car odlazi u rat, a žena mu rađa sina, princa Gvidona. Njene sestre su ljubomorne i šalju caru poruku da mu je žena rodila "nakazu neku jadnu". Služeći se lažima naređuju da njegovu ženu i dete zatvore u bure i bace u more. Samo more se sažali na njih, usliši njihove molbe i baci ih na obalu udaljenog ostrva. Godinama kasnije princ Gvidon odlazi u lov, gde spašava začaranu labudicu iz kandži ptice grabljivice. Labudica mu u znak zahvalnosti sazida neobičan grad u kojem on dobivši blagoslov majke postaje knez Gvidon i dokazuje se kao uspešan vladar. Ali, on počinje da čezne za ocem i svojim domom i labudica ga prvi put pretvara u komarca, drugi put u muvu, a treći put postaje osa koja odlazi na dvor. Na kraju, on izražava želju da se oženi, a labudica otkriva da je lepa princeza, koju on ženi i spaja se sa ocem od koga je silom i na prevaru odvojen posle svog rođenja. Nakon nekoliko neuspelih pokušaja, car Saltan posećuje neobičan grad na morskoj steni o kome se mnogo pričalo i pronalazi svoju ženu i sina.

Aleksandar Sergejevič Puškin je ispreo Bajku o caru Saltanu satkanu od niza prelepih stihova, punu magičnih preokreta i lepih prikaza. Mnogi su ovu bajku videli kao alegoriju na njegovo izgnanstvo i ponovno spajanje sa domovinom i bliskost sa ruskim carem Nikolajem.

Pročitano 11125 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 25 Juli 2020 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Bajka o caru Saltanu