Artnit

Sreda, 20 Novembar 2019 11:34

Puškinova Boldinska jesen Istaknut

Evgenije Demakov - Ruski pesnik Puškin u Boldinu Evgenije Demakov - Ruski pesnik Puškin u Boldinu

Tri meseca koja je Aleksandar Sergejevič Puškin proveo u jesen 1830. godine u selu Boldino, na očevom imanju Nižnjegorodskog okruga koje dobija u nasledstvo bili su za njega izuzetno kreativno vreme kada je napisao svoja najbolja dela koja su postala kamen temeljac ruske književnosti. Ovo jedinstveno vreme naziva se Puškinova Boldinska jesen i smatra se najsjajnijim razdobljem njegovog stvaralaštva.

Posle veridbe sa Natalijom Gončarovom u proleće 1830. godine Aleksandar Sergejević Puškin se pripremao za venčanje. Ali, pojavile su se neke materijalne teškoće i on je otišao u selo Boldino 3. septembra. Umesto planiranih dvadesetak dana, zbog epidemije kolere i opšteg karantina, on ovde ostaje tri meseca.

Selo Boldino je blagotvorno delovalo na Aleksandra Sergejeviča Puškina, voleo je samoću i prirodu. O njemu piše svojoj verenici: "Boldino ima izgled ostrva okruženog hridima. Ni suseda, ni knjiga. Vreme je užasno. Svoje vreme provodim u škrabanju i negodovanju."

Aleksandar Sergevič Puškin je radio od ranog jutra do večeri. On je konačno uspeo da završi Evgenija Onjegina, koji je nazvan "enciklopedija ruskog života", a nad čijim se rukopisom dugo mučio. Takođe, piše šaljivu poemu Kućica u Kolomni, celovito uobličava prvu zbirku novela Belkinove priče, sređuje Male tragedije. Ispisuje preko trideset lirskih pesama, među kojima su i Jesen, Nečastivi, Oproštaj, Poziv, Stihovi, napisani u vreme nesanice, Zbog obala svog zavičaja..., Moje rodoslovlje, ljubavnu elegiju Čarolija, žanrske slike Demoni, epigrame Ne taj problem..., politička i filozofska dela Heroj, Moje porodično stablo.

Pročitano 2815 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 21 Novembar 2019 14:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Puškinova Boldinska jesen