Artnit

Petak, 23 Januar 2015 12:24

Oskar Vajld - Svet je pozornica, ali su uloge rđavo podeljene Istaknut

Dizajn korica knjige Zločin lorda Artura Sevila i druge priče Dizajn korica knjige Zločin lorda Artura Sevila i druge priče

Gledajući ga, čovek bi rekao da je Nemezida ukrala Paladin štit i pokazala mu Gorgoninu glavu. Izgledao je kao skamenjen a setno lice mu je bilo kao od mermera. On je živeo finim i raskošnim životom bogatog mladića visokog roda, izvrsnim životom bez niskih briga, u divnoj dečačkoj bezbrižnosti. A sad je prvi put postao svestan strašne tajanstvenosti Sudbine, užasnog značenja Kobi.

Kako sve to izgleda ludo i čudovišno! Da li je na njegovoj ruci napisana, slovima koja on ne zna ali koja neko drugi može da pročita, neka strašna tajna greha, neki krvavi znak zločina? Zar ne postoji izlaz? Zar smo samo šahovske figure koje pokreće nevidljiva sila, posuđe koje grnčar oblikuje po svojoj ćudi, za čast ili sram? Razum mu se bunio protiv toga a ipak je osećao da neka nesreća lebdi nad njim i da je iznenada pozvan da nosi nepodnošljiv teret. Glumci su srećni. Oni mogu da biraju da li će se pojaviti u tragediji ili komediji, da li će patiti ili se veseliti, smejati se ili suze prolivati. Ali u životu je drukčije. Većina muškaraca i žena su primorani da igraju uloge za koje nemaju talenta. Naši Gildesterni igraju Hamleta, a naši Hamleti moraju da zbijaju šale kao princ Hal. Svet je pozornica, ali su uloge rđavo podeljene.

Iz pripovetke Zločin lorda Artura Sevila

Pročitano 4245 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 14 April 2020 10:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Oskar Vajld - Svet je pozornica, ali su uloge rđavo podeljene