Artnit

Četvrtak, 22 Januar 2015 12:58

Knut Hamsun - Zar vredi biti čovek za tako malo? Istaknut

Dizajn korica knjige Misterije Dizajn korica knjige Misterije

Kad bi čovek bio gore, kad bi bludeo između sunca i osećao rep komete kako mu hladi čelo! Kako je zemlja malena a ljudi sitni; Norveška s dva miliona Setersdalaca i hipotekama banaka za životne potpore! Zar vredi biti čovek za tako malo? Krčiti sebi put laktovima u znoju lica svog kroz nekoliko bednih godina da bi najzad ipak propao, ipak!

Nagel protrlja čelo. Ah, najzad se svršava time što se čovek oprašta od ovog sveta i jednom učini tome kraj! Da li će ikada moći da to ozbiljno ostvari? Da. I tako mu Boga na nebesima da, neće ustuknuti! I u ovom trenutku bio je potpuno srećan što ima ovaj jedinstveni izlaz u pozadini; suze mu udariše na oči od oduševljenja i skoro je čujno disao. Već se uljuljkivao na nebeskom moru, lovio ribu srebrnom udicom i pevao. A njegov čun bio je od mirišljava drveta, vesla su svetlucala kao bela krila, a jedro je bilo od svetloplave svilene tkanine i isečeno u polumesec...

Ustreptala radost ga je prožimala, potpuno je zaboravio na sebe, osećao se očaranim i topio se u blistavi sunčev sjaj. Tišina ga je činila potpuno klonulim od zadovoljstva, ništa mu nije smetalo, samo je gore u vazduhu šumeo meki zvuk, zvuk ogromne stupice, Bog je okretao svoj točak.

Iz romana Misterije

Pročitano 3761 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Knut Hamsun - Zar vredi biti čovek za tako malo?