Artnit

Subota, 20 Decembar 2014 15:47

Marsel Eme - Život je samo ispit Istaknut

- Život je samo ispit, govoraše nepomenik, prilika data svakom da pokaže meru svoje sposobnosti za večnost. Šta će nam na ovom svetu nesposobni, promašeni, nemoćni? Neka se vrate u ništavilo.

- Razume se, odobravao je Marten.

- Ali oni koji će izaći kao pobednici iz provere života, koji će znati sakupiti blaga od znoja stada, koji će u sudnjem svom času kazati: "Gospode, evo šta učinih s glupanima, sanjalicama i drugom građom koji mu stavi na raspolaganje" - ti ljudi biće nam na nebesima potrebni da udarimo temelje večnom blaženstvu koje njihovo će biti vo vjeki vjekov.

- Očigledno.

- Ali pazite. Za sjajne ličnosti kao što ste vi, teškoća ispita začinjena je prisustvom lažnog dvojnika koji se stalno trpa između čoveka i njegovih dela. Taj lažni dvojnik, to je neprijatelj vaš, da, dražajši moj Ludoviče, pogodili ste, to je duša. Teškoća je dakle u tome da se moć duše poništi, ili još bolje, da je se otarasimo.

Profesor prodade svoju dušu za zlatno tele veličine pudlice, ali teško dvesta kila. Pošto bejah njegov najbolji učenik, preuzeo je na sebe da proda i moju dušu. Đavo mu za nju dade samo osmanaest kila zlata koje je on upotrebio da teletu produži rep i usadi mu par rogova prevelikih za njegove godine. Kada saznadoh za to nekoliko sati kasnije, još uvek sam mogao da poništim trgovinu, ali sam već sa zadovoljstvom nazirao ponore nedela.

- Bogat sam, reče profesor čistote, a i vi ste pomalo. Haj'mo u Kinu. Tamo su rat i glad. Ništa nije slađe nego osećati se bogatim usred tuđe nesreće i bede.

Iz priče Jazbina greha

Pročitano 4834 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Marsel Eme - Život je samo ispit