Artnit

Nedelja, 22 Juni 2014 13:43

Poslanica Istaknut

Despot Stefan Lazarević - Slovo ljubve Despot Stefan Lazarević - Slovo ljubve

Poslanica (poslanije, epistola) predstavlja žanr koji je bio poznat još u antičkoj, a negovan i razvijan i u vizantijskoj književnosti. Ovaj žanr pripada epistolarnoj književnosti i izgrađen je u duhu kasno antičkih retorskih pravila fiksiranih u formularnom obliku pismovnih obrazaca. U srpskoj srednjovekovnoj književnosti prisutna su svedočanstva o epistolarnom duhovnom opštenju i negovanju poslanice.

Kroz pravila i preporuke o tome kako se pišu poslanice, najstariji crkveni oci i vizantijski pisci, izlažu da epistolarni stil treba da odlikuju sažetost, jasnoća, težnja ka svakodnevnom govoru i pristup pismu kao razgovoru prijatelja sa prijateljem. Josif Rakendit sa Svete Gore u XIII veku ističe da poslanice treba da sadrže izreke mudraca, odnosno apoftegme, poslovice, ali i nešto prijatno i jednostavno kao u priči.

Uzori za pisanje poslanica bili su takozvani epistolari, koji su sadržali gotove obrasce za pisanje pisama, različitim ličnostima, u raznim situacijama, najčešće sa molbom za oproštaj, pomoć ili savet. Često je tema poslanica bilo neko društveno, političko ili umetničko pitanje, ali i čisto lični pogled na sopstvenu sudbinu i mesto u društvu. Stil poslanica je svečan i odmeren, kazivanje je lično, a jezik probran.

Prvo delo epistolarnog žanra, najstarija poslanica u srpskoj srednjovekovnoj književnosti je pismo koje je Sveti Sava uputio igumanu manastira Studenice Spiridonu, sa svog drugog putovanja u Svetu zemlju. Književna poslanica despota Stefana Lazarevića Slovo ljubve svojim poetskim osobinama prerasta u himnu ljubavi. Poznate su i poslanice kir Siluana, Dimitrija Kantakuzina i despota Stefana Brankovića.

Pročitano 9683 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Poslanica