Artnit

Ponedeljak, 31 Mart 2014 16:58

Krvava bajka Istaknut

Plakat za film Krvava bajka Plakat za film Krvava bajka

Kada je čula za streljanje đaka u Kragujevcu, 21. oktobra 1941. godine, duboko potresena ovim događajem, Desanka Maksimović piše svoju poznatu pesmu Krvava bajka. Ova pesma postaje jedan od najpotresnijih poetskih zapisa i svedočanstava o Drugom svetskom ratu, bajka bez srećnog kraja, umrljana krvlju. U njoj su iskazani tuga i bol zbog stradanja kragujevačkih đaka.

Pesma ima naslov Krvava bajka, zato što je neverovatan zločin o kome Desanka Maksimović peva izvršen sredinom XX veka u Evropi koja se ponosi svojom bogatom kulturnom tradicijom i naučnim progresom. Igleda kao da je vreme izbrisalo pamćenje o nazivu zemlje u kojoj se to desilo, i Desanka Maksimović počinje pesmu rečima: "Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu." U toj zemlji desila se "krvava bajka","umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu". Svi đaci su bili isti: po godini rođenja, po školskim obavezama, po svečanostima na koje su vođeni, po bolestima od kojih su pelcovani, po snovima i nadama, i po trenutku kada su umrli. Svi oni su pre smrtnog trena sedeli u đačkoj klupi, rešavali zadatke, a po sveskama im je ležalo bezbroj petica i dvojki. I svi su imali iste snove i tajne "i činilo se svakom da će dugo, da će vrlo dugo trčati ispod svoda plava dok sve zadatke na svetu ne posvršava".

Pesma Krvava bajka se sastoji od sedam strofa. Prva, treća i peta strofa se ponavljaju, a razlika između ovih strofa je u rečima "mučenička smrt" koje u petoj strofi zamenjuju reči "junačka smrt". Đaci hrabro koračaju u svoju ničim zasluženu smrt, "uzeli se za ruke" i "na streljanje pošli mirno kao da smrt nije ništa". Oni se uznose "do večnog boravišta" i polako postaju junaci. Njihova smrt se preobražava u večni život, a njihov zemaljski život i tragičan završetak u krvavu bajku.

U pesmi Krvava bajka refrenima se naglašava krvava stvarnost i težina stradanja, bolna smrt nedužnih đaka i varvarstvo onih koji su ih ubili. Provejava osećanje neverice da je takav zločin moguć i stvaran. Pesma postaje kolektivni lelek i opšta patnja, drevno predanje o nacionalnoj drami, ali i opomena svim budućim generacijama.

Pročitano 2703 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Krvava bajka