Artnit

Četvrtak, 18 Juli 2013 21:30

Kaspar David Fridrih - Drvo vrana Istaknut

Jedan od najvećih slikara prvog perioda nemačkog romantizma, Kaspar David Fridrih na svojim slikama izražava uzvišenu melanholiju, a prirodu predstavlja kao tajanstvenu i punu simbolike. Na njegovoj slici Drvo vrana iz 1822. godine se uočava i drugi svet, njegov unutrašnji, obično zaokupljen tragičnim osećanjima i melanholijom. Slika se danas nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Na slici Drvo vrana je prikazan hrast usred drugog trulog drveća. Njegovo stablo je uništilo vreme i ono stoji kao stražar, ukorenjeno u humku hunskog ratnika koji je poginuo braneći svoju domovinu od invazije rimskih legionara pre mnogo vekova. Ono simboliše uzaludnu slavu heroja koji je tu sahranjen. Iznad njega leti jato vrana, a samo je nekoliko smešteno čvrsto na njegovim granama. Vrane, panjevi, ostaci drveća i grane sa pretećim oblicima su simboli smrti i nesreće. Stablo hrasta je izdržalo test vremena i traje uprkos svemu što je majka priroda bacala na njega. I na ovoj slici suvo stablo je prirodni vizuelni elemenat koji nosi tugu, osećanje bliskosti sa smrću, kao i čežnju za bekstvom od stvarnosti.

Linije na nebu su poput proređenih grana drveta i izražavaju duševno stanje. Putanje vrana i grane drveća su lišene simetrije. Vrane dodaju osećaj misterije, pa čak i očaja, i neke kao da nestaju u pejzažu slike. Stvara se utisak da se prelama nečiji očajni krik celom slikom. Osvetljen pejzaž u pozadini sa ostrvom simboliše hrišćansku nadu u večni život.

Kaspar David Fridrih je sa nekoliko posebnih izražajnih sredstava uspeo da kod posmatrača izazove stanje melanholije: dajući prednost senkama nad svetlošću, slikajući kvrgave i polomljene grane, slikajući stablo u kontrasvetlu, što znači tamno naspram svetle pozadine, letom crnih vrana, simbola tuge.

Pročitano 2310 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 April 2017 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kaspar David Fridrih - Drvo vrana