Artnit

Subota, 01 Juni 2013 20:24

Vasilij Kandinski - U plavom Istaknut

Kreator apstraktnog jezika, čuveni ruski slikar, Vasilij Kandinski je 1912. godine, neposredno po prodorima kubizma i futurizma, podstakao novu i znatno radikalniju slikarsku revoluciju. Od 1912. godine počinje njegova faza apstraktnog slikarstva. Iz te faze je i njegova poznata apsraktna slika iz 1925. godine, U plavom. Ova slika se danas nalazi u Muzeju umetnosti Severozapada u Dizeldorfu.

Slika U plavom sadrži geometrijske forme. Međutim, Vasilij Kandinski zadržava formalnu slobodu, odbijajući da pristupi diktatu čiste geometrizacije, čak postoji i dodir razigranosti na slici. Pozadina slike je intenzivno plave boje. Plava pozadina može da simboliše more ili univerzum.

Na slici se ističu dve velike suprostavljene forme: jedna crna geometrijska forma nepravilnog oblika i jedan crveni krug. Oko i preko ovih dominantnih oblika, smeštene su ostale, manje i veće, slobodne ili geometrijske, različito obojene figure, koje celokupnoj kompoziciji slike daju ritam. Svi prikazani oblici mogu da postanu i raznovrsni simboli. Crveni krug može da simboliše Sunce, a "plivajući" oblici mogu da budu zvezde i planete. Oblik sa leve strane ukrašen zastavama izgleda kao neka vrsta dečje igračke i naglašava razigranost.

Sliku U plavom odlikuje bogat kolorit, velika ekspresivna snaga i senzibilitet. Na ovoj slici Vasilij Kandinski se oslobodio "balasta realnosti", na kakvu smo navikli, i prikazao sopstvenu realnost, svoj duboki lični osećaj lepog.

Pročitano 6759 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 30 April 2019 11:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vasilij Kandinski - U plavom