Artnit

Nedelja, 02 Juni 2013 20:29

Pit Mondrijan - Kompozicija II Istaknut

Čuveni holandski slikar Pit Mondrijan, jedan je od osnivača pokreta De Stijl. On formuliše principe novog oblika apstraktne umetnosti, nazvanog neoplasticizam. Od 1914. godine njegovo slikarstvo se ograničava na jednostavne, čiste boje - žutu, plavu i crvenu, koje postavlja na belu podlogu odvajajući ih vertikalnim i horizontalnim crnim linijama. Njegova poznata slika Kompozicija II iz 1929. godine nosi sve karakteristike apstraktnog stila koji on naziva neoplasticizam. Danas se ova slika nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu.

Pit Mondrijan je tvrdio da umetnost nije priroda i da se kao jedina vrednost može smatrati naša zadivljenost lepim. Za njega je lepota sinteza jasnoće, smirenosti i ravnoteže.

Na slici Kompozicija II Mondrijan koristi elementarne likovne elemente - prave linije, gde se horizontale i vertikale seku pod pravim uglom čime se izražava apsolutna ravnoteža. Menjajući površine različitim položajem uspravnih linija, stvara se apsolutna kompozicijska harmonija. Površine su ispunjene primarnim bojama: plavom, žutom i crvenom. Boje su čiste i jake, i oivičene mrežom crnih linija ukrštenih pod pravim uglom.

Svojim teoretskim stavovima i metodom Pit Mondrijan je izvršio veoma veliki uticaj na apstraktno slikarstvo, na racionalističku arhitekturu i na primenjene umetnosti. Neki holandski arhitekti konstruišu u prostoru slično Mondrijanovim slikama. Krajnje pojednostavljeni arhitektonski volumeni svedeni su na osnovne oblike, dok su površine obojene primarnim bojama. Epigoni njegovog geometrizma automatski ponavljaju obojene kvadrate kao jednu od pomodnih likovnih spekulacija.

Pročitano 10074 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 29 April 2019 10:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pit Mondrijan - Kompozicija II