Artnit

Nedelja, 17 Maj 2020 10:15

Sesil Biton - Marlen Ditrih Istaknut

Engleski modni, portretni i ratni fotograf, pisac dnevnika, slikar, dizajner enterijera scenograf i kostimograf za filmove i pozorište Sesil Biton snimio je fotografije skoro svih značajnijih ljudi u XX veku. Tokom 1930-ih godina putovao je kao portretni fotograf, provodeći vreme u Holivudu među sjajem i glamurom holivudskih filmskih zvezda. Tako je među mnogobrojnim 1935. godine snimio portret Marlen Ditrih u kojem spaja fikciju i glamur. Danas se ova fotografija nalazi u arhivi studija Sesil Biton u kompaniji Sotbis u Njujorku.

Koristeći odnos svetlosti i senke na fotografiji, Sesil Biton prikazuje Marlen Ditrih na način koji je bio u direktnoj suprotnosti sa muškom odećom i androgenim stilom po kome je bila poznata. Delikatna pozadina čipke i cveća i perjasta boa, ogrlica oko vrata i cveće u kosi Marlen Ditrih mogu se smatrati senzualnim simbolima tradicionalne ženstvenosti. Njen preuveličan govor tela i upotreba pozorišnih rekvizita, nakita i odeće ukazuju na ulogu umetnice.

Postavljanjem lica Marlen Ditrih uz lice krojačke lutke sa sličnom frizurom i obrvama, Sesil Biton naglašava čuveni bledi ten Marlen Ditrih i stvara osećaj izmeštanja u posmatraču, a dva lica izgledaju kao da su postavljena u različitim pravcima. Kombinacija neobičnih komada sa upotrebom mekog fokusa daju fotografiji efekat iz snova, a ovaj prikaz istovremeno stvaran i fantastičan odgovara Bitonovom opisu Marlen Ditrih u njegovim memoarima Persona Grata, "sa ravnog ekrana Ditrih je zavladala čulima, izgledajući uvek opipljivo i istovremeno nedodirljivo".

Pročitano 1720 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Sesil Biton - Marlen Ditrih