Artnit

Sreda, 24 April 2013 21:55

Piter Pol Rubens - Danijel u lavljoj jazbini Istaknut

Jedan od najvećih baroknih slikara, flamanski slikar Piter Pol Rubens je bio čuven po energiji i bujnosti svojih slika, a svaki delić slike je bio ispunjen dinamikom i kovitlacima poteza četkice. Njegova poznata slika Danijel u lavljoj jazbini, nastala na vrhuncu njegovog umetničkog stvaralaštva od 1613. do 1615. godine, predstavlja neobičnu prirodnu lekciju iz istorije, kao i moćnu priču o veri u Boga. Danas se slika nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Sredinom XVII veka Rubens je proveo neko vreme u kraljevskoj menažeriji u Briselu praveći studije severno afričkih lavova. Njegovi crteži su tako realni da se danas zna da su to marokanske vrste lavova kojih više nema u divljini. Pravljenje studija lavova je bila zapravo priprema za slikanje velikog platna koje prikazuje biblijsku priču o Danijelu u lavljoj jazbini.

Priča koja je prikazana na slici Danijel u lavljoj jazbini je uzeta iz Biblije i njena osnovna poruka je Božja milost. Prema Bibliji Danijel je bio u službi persijskog kralja Darija. Kralj Darije je slavio Danijela, ali drugi prinčevi su postali ljubomorni i nagovorili su ga da donese Zakon po kome svako ko se moli Bogu ili čoveku, a to nije kralj Darije, mora da bude bačen u lavlju jazbinu, a na njen ulaz navaljen kamen i zapečaćen kraljevskim pečatom. Međutim, molitva Danijela i volja Božja pobeđuju i kamen za zaptivanje jazbine je odvaljen već sledećeg jutra, i Danijel se čudesno spasao. Oni koji su prisilili kralja Darija da osudi Danijela su bačeni u lavlju jazbinu, ali Bog im nije pokazao istu milost.

Slika je urađena u baroknom stilu, koji je kitnjast, veoma dekorativan, pun drame i pokreta. Na ovoj slici Rubens prikazuje momenat kada rana jutarnja svetlost ulazi u jazbinu čiji je ulaz već otpečaćen. Lavovi su prikazani u različitim položajima tela - spavaju, žmirkaju, zevaju na jakom suncu, riču ili jednostavno sede. U okviru asimetričnog baroknog plana, Danijel je fokalna tačka uprkos tome što je njegova pozicija van centra. On je naslikan dok se zahvaljuje Bogu za preživljenu noć. Nasuprot braon zloslutno tamnom koloritu lavova, stena i senki, bleda koža Danijela je akcentovana njegovom crvenom i belom odećom, kao i plavim nebom i zelenom lozom iznad njega. Briljantno plavo nebo i zelena loza iznad glave skreću pažnju na Danijelovo lice i njegovu molitvu. Danijelove prekrštene noge i ruke pokazuju da je on uplašen, a ruke sklopljene u molitvi pokazuju njegovu stalnu veru. Lav koji stoji blizu njega sa zastrašujućim dugim, oštrim zubima, ali samo u moćnom zevanju simbolizuje izbavljenje od opasnosti. Lobanja na donjoj ivici slike i kosti u prednjem planu ukazuju na prethodne žrtve. Živa skarletno crvena odeća Danijela izgleda kao da direktno vodi od njega (ili kako neki kritičari sugerišu od zemlje) pa sve do lobanje, što ukazuje na reku krvi.

Rubens je želeo da posmatrač doživi scenu kao da je sa Danijelom u jazbini. Deset ogromnih lavova (dva su skoro sakrivena u senci) se nalaze blizu posmatrača i stvaraju osećaj neposrednosti i opasnosti. Perspektiva slike koja kao da se proteže izvan granica platna istovremeno ograničava posmatrača na šetnju lavova i tamnu dubinu jazbine. Zadivljujuća upotreba boja i stvaranje neposredne opasnosti koju predstavljaju lavovi oblikuju snažan vizuelni doživljaj.

Piter Pol Rubens razmenjuje 1618. godine sliku Danijela sa svojih osam drugih slika i nešto novca za kolekciju od skoro više od 1000 antičkih rimskih bisti i statua, što je bila dobra cena za bilo koju umetničku galeriju tog doba. Za vreme transakcije Rubens je opisao ovo platno kao: "Danijel među lavovima, uzeto iz života. Original naslikan, potpuno mojom rukom".

Slika Danijel u lavljoj jazbini prikazuje priču koja je aktuelna, kako za posmatrače u XVII veku tako i danas. Ona je postala univerzalni simbol ne samo nade Danijela, već celog čovečanstva.

Pročitano 2881 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 23 Decembar 2018 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Piter Pol Rubens - Danijel u lavljoj jazbini