Artnit

Nedelja, 07 April 2013 21:34

Kaspar David Fridrih - Brodolom Nade Istaknut

Nemački slikar i grafičar Kaspar David Fridrih je najvažniji predstavnik romantizma u Nemačkoj i često smatran za najvažnijeg nemačkog umetnika svoje generacije. Slika Brodolom Nade, takođe poznata kao Polarno more ili More leda verovatno najbolje sumira njegove ideje i ciljeve u jednu tačku, mada na takav radikalan način da je naišla na nerazumevanje kada je završena 1824. godine. Danas se slika nalazi u muzeju Kunsthale u Hamburgu.

Kaspar David Fridrih je bio jedan od prvih umetnika koji je slikao zimske pejzaže u kojima je zemlja pokrivena potpuno snegom i ledom i uneo osoben prirodni život u njih. Njegovi zimski pejzaži su svečani i prema istoričaru Hermanu Benkenu, on je slikao zimske pejzaže u kojima ljudska noga nije još kročila.

Teško se može negirati uticaj jednog traumatskog događaja u detinjstvu Fridriha na podsvesno formiranje njegovog mračnog temperamenta i izbor "ledenih" tema u slikarstvu. Kao trinaestogodišnjeg dečaka za vreme klizanja na ledu spasio ga je od utapanja mlađi brat Kristof, koji se malo kasnije utopio u ledenoj vodi na njegove oči.

Inspiracija za sliku Brodolom Nade je izveštaj o jednom određenom događaju, kome je umetnik dao simbolično značenje. To je kraj jedne zlosrećne polarne ekspedicije Vilijama Edvarda Perija u Beringov moreuz od 1819. do 1820. godine.

Na slici je prikazana jedna sumorna tema, brodolom u Arktičkom okeanu. Tema slike je prožeta nenadmašnim dramatičnim intenzitetom i izgleda da se događaj upravo desio. Ogromni visoki šiljci ledenih santi su u pozadini. Velike sante leda okružuju i potpuno okivaju ostatke drvenog broda na čijim delovima su samo delići leda. Delovi popucalih jarbola koji leže među piramidama leda koji se pretvara u prazninu i bledoplavo nebo kreiraju snažan simbol života, koji je slomila sudbina i sile prirode. Sve je hladno, mrtvo, a sunce sija i osvetljava slomljene nade čoveka. Nagomilane ledene sante su prikazane kao neka vrsta ogromnog kamenog spomenika čovekovog poraza koji je sagradila sama priroda. Tu nema ni traga od obojene pare - i sam vazduh izgleda kao da je zaleđen - niti ikakvog subjektivnog rukopisa. Kroz bojom pokrivenu površinu, gleda se pravo u stvarnost koja izgleda stvorena bez umetnikovog učešća. Ova tehnika, bezlična i preterano brižljiva, svojstvena je nemačkom slikarstvu. Ona potiče od ranih pristalica neoklasicizma - Mengsa, Hamiltona, i Viena.

Slika Brodolom Nade je bez sumnje jedno od remek-dela Kaspara Davida Fridriha. Ova slika je naišla na nerazumevanje i osporavanje i ostala neprodata skoro do njegove smrti, 1840. godine. Ali, ova slika je i danas simbol ljudskih težnji koje lomi ogromna hladna ravnodušnost savremenog sveta i surove prirodne sile.

Pročitano 5409 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 19 April 2019 11:12

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kaspar David Fridrih - Brodolom Nade