Artnit

Sreda, 29 Novembar 2017 11:27

Mark Šagal - Pariz kroz prozor Istaknut

Nakon što se Mark Šagal preselio u Pariz iz Rusije 1910. godine, njegove slike brzo su počele da odražavaju najnovije avangardne stilove. Na slici Pariz kroz prozor iz 1913. godine primetan je uticaj francuskog slikara Robera Delonea osnivaća orfizma, kasnije naklonjenog kubizmu u poluprečnoj preklapajućoj ravni živopisne boje na nebu iznad grada. Ajfelova kula, koja se pojavljuje u gradskom pejzažu, takođe je bila česta tema u Deloneovom radu, a za oba umetnika je služila kao metafora za Pariz i možda i samu modernost. Slika Pariz kroz prozor se danas nalazi u muzeju Solomon R. Gugenhajm u Njujorku.

Na slici Pariz kroz prozor prikazane su žuta mačka na prozoru, stolica sa cvećem, Ajfelov toranj koji nadmašuje mnoge druge zgrade, padobranac koji se spušta na desnoj strani Ajfelovog tornja, naopak voz, dve figure čoveka i žene koje plutaju, čovek u crvenom odelu sa dva lica nalik na Janusa, koji drži malo žuto srce na plavom dlanu. Prostor slike je ravnomerno raspodeljen. Donja polovina slike predstavlja prepolovljen prostor sa zgradama, vozom koji je naopak, mačkom, čovekom koji ima lice kao Janus i stolicom. Gornja polovina slike je uravnotežena i ravna sa manje predmeta, manje jasnoće i više mešavine boja za pozadinu i nebo. Preostali desni ugao slike je prostran, samo sa Ajfelovim tornjem i čovekom na padobranu, što stvara neformalnu ravnotežu na slici. Tekstura slike varira u različitim delovima. Pozadina neba izgleda glatko sa osećajem poput pamuka, Ajfelov toranj je na ivicama, a lice čoveka izgleda glatko i sjajno.

Mark Šagal koristi osnovne boje crvenu, žutu i plavu na slici Pariz kroz prozor, u različitim proporcijama i kontinuirano stvarajući osećaj jedinstva. Pošto se koriste na neobičan i kreativan način, poput plavog čoveka, jarkožute mačke i raznobojnog neba one čine sliku jedinstvenom.

Prikazane linije na slici Pariz kroz prozor su ravne i zakrivljene. Prava linija se može videti na simsu zgrade, na nekoliko zgrada oko Ajfelovog tornja, kao i na nebu. Zakrivljene linije se vide na mačjoj figuri, čoveku sa glavom poput Janusa u uglu, stolici sa leve strane slike, kao i donjem delu Ajfelovog tornja. Oblici su vrlo kreativni i stvaraju atmosferu u kojoj kao da se stvara neobičan san. Geometrijski oblici takođe stvaraju jedinstvo unutar opsega grada Pariza, a takođe i mačka i Janusov čovek u prvom planu slike koji imaju slična ljudska lica. Korišćeni su geometrijski oblici kao što su pravougaonici i kvadrati za zgrade, trougao za padobran i voz okrenut naopako. Prisutni su i prirodni oblici poput cvetova iza stolice, figura plutajućeg muškarca i žene i mačke.

Pročitano 2791 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 15 Decembar 2019 12:00

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Mark Šagal - Pariz kroz prozor