Artnit

Utorak, 02 April 2013 21:35

Viljem Klas Heda - Mrtva priroda Istaknut

Viljem Klas Heda je jedan od najpoznatijih slikara mrtve prirode. Poznata je mrtva priroda koju je naslikao 1634. godine, i jednostavno nazvana Mrtva priroda. Ova slika spada u jednu od vrlo rasprostranjenih vrsta, zvanu "doručak". Smatra se da je ovaj žanr u slikarstvo uveo sam Viljem Klas Heda. Slika se danas nalazi u muzeju Boijmans van Beuningen u Roterdamu.

Na slici Mrtva priroda prikazani su ostaci doručka. Hrana i piće su manje istaknuti od skupocenih predmeta - kristalnih pehara i srebrnih zdela - brižljivo kontrastiranih zbog svojih različitih oblika, boje i materije.

Predmeti se nalaze na stolu koji je prekriven tkaninom tamne boje. Limun je delimično oljušten i presečen. Svetložuti limun je u kontrastu sa monohromatskim tamnim bojama ostalog dela slike. Dva oraha desno na stolu su ispucala, a orah u sredini je potpun. Tečnost u staklenoj čaši, i u zelenom peharu sa svojim prelamanjem svetlosti unosi bogatstvo nijansi. Pehari su naslikani sa dosta detalja. Tekstura prikazanih predmeta unosi život u sliku. Na slici dominira tamna monohromataska gama.

Viljem Klas Heda je naslikao univerzalnu ljudsku priču o prolaznosti. Ljudski kontekst ovih grupisanih predmeta, nagoveštavaju razbijena čaša, do pola oljušten limun, prevrnut srebrni pehar. Verovatno je onaj ko je sedeo za tim stolom bio iznenada prisiljen da prekine doručak. Tada se zavesa spustila na scenu, i, u neku ruku, dala predmetima neki čudan patos i simboliku. Predmeti na slici dobili su ukus tog setnog osećanja prolaznosti svih ovozemaljskih zadovoljstava. Prerušeni simbolizam slikarstva pozne gotike na ovoj slici živi i dalje u jednom novom obliku.

Pročitano 4294 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 22 April 2019 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Viljem Klas Heda - Mrtva priroda