Artnit

Ponedeljak, 10 Juli 2017 10:39

Kaspar Netsčer - Čipkarica Istaknut

Holandski slikar Kaspar Netsčer je u svojim ranim godinama, pre nego što se posvetio isključivo portretu, slikao male žanr slike, ali i neke verske i klasične teme. Slika Čipkarica iz 1662. godine stoji na samom početku njegove karijere kao samostalnog umetnika u Hagu. To je jedno od njegovih najuspešnijih dela, značajno zbog skromnosti teme, bogatstva boje i čvrstine modeliranja. Danas se ova slika nalazi u kolekciji Valas u Londonu.

Slika Čipkarica je primer holandskog slikarstva zlatnog doba. Ona proslavlja efikasno obavljanje tihih domaćih dužnosti i jedna je od najuspešnijih prikaza idealizovane ženske vrline u holandskoj umetnosti. Savremeni moralisti preporučili su brak i domaćinstvo kao jedina podobna zanimanja za žene.

Na slici Čipkarica je prikazana mala žanr scena. Devojka sedi i radi preko čipkanog jastuka na čipkavom kalemu. Njena skromna vunena haljina podrazumeva njen nedostatak sujete, dok udubljenost u osetljiv i težak zadatak pravljenja čipki naglašava njenu ozbiljnost i moralnu čestitost. Ovakav prikaz stidljive domaćice, razuman i častan, imao je i šire implikacije, jer su se dom i njegova ispravna organizacija smatrali od najvećeg značaja u određivanju moralne sudbine holandskog društva u celini. Iza devojke na podu u levom prednjem delu slike leže cipele, a iznad njih u uglu stoji metla, koja ukazuje da je jedan od glavnih zadataka domaćice bilo očuvanje reda i čistoće. U pozadini je sunčan zid, na kojem je desno neuramljena grafika pejzaža, na čijem dnu se može videti potpis umetnika i datum slike. Ona je slobodno pričvršćena sa dva eksera i pokazuje kako su se takvi radovi prikazivali u domaćinstvima koja nisu bila dovoljno bogata da priušte slike.

Pročitano 1654 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kaspar Netsčer - Čipkarica