Artnit

Utorak, 06 Juni 2017 10:37

Žan Leon Žerom - Pigmalion i Galatea Istaknut

Između 1890. i 1892. godine, francuski slikar žanr slikarstva i akademskog neoklasicizma Žan Leon Žerom je naslikao i izvajao varijacije na temu mita Pigmalion i Galatea, koji spominje čuveni rimski pesnik Ovidije početkom I veka nove ere u svom delu Metamorfoze. Slika Pigmalion i Galatea iz oko 1890. godine, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku je jedna od najsjajnijih remek-dela XIX veka Žeroma.

Žan Leon Žerom na slici Pigmalion i Galatea koristi temu iz klasične mitologije i naprednu tehniku da bi se uklopio u akademski stil koji je prihvatio Pariski salon u XIX veku.

Na slici Pigmalion i Galatea Žerom prikazuje grčki mit o Pigmalionu, mladom vajaru i Galatei, stutui svoje idealne žene koju je izvajao, a koja objedinjuje svu žensku milost i vrlinu. Prikazan je trenutak kada je boginja Venera ispunila želju Pigmaliona da oživi lepu statuu žene koju je stvorio. Vajar Pigmalion je ljubi, nakon što je oživela. U pozadini su slika, skulpture, statue i mali beli Kupidon koji je uperio svoju strelicu u zaljubljeni par.

Godine 1891. Žan Leon Žerom je izvajao mermernu skulpturu na istu temu, verovatno na osnovu gipsane verzije koju je takođe koristio kao model za slikanje. On je imao nekoliko alternativnih verzija slike Pigmalion i Galatea i na svakoj od slika, statua se pojavljuje iz drugog ugla, kao da se posmatra u krugu.

Pročitano 2858 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 02 Decembar 2018 12:12

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Leon Žerom - Pigmalion i Galatea