Artnit

Utorak, 01 Decembar 2015 12:42

Džordž Inis - Zalazak sunca Istaknut

Kalifornija je poznata po sjajnom suncu, koje je prikazivano tokom većeg dela njene istorije u uslovima sumraka, tame ili sumorne atmosfere. Američki slikar Džordž Inis, koji je bio posebno poznat po svetlim, atmosferskim kvalitetima poznih pejzaža je pratio ovu tradiciju, ali sa većim bogatstvom slikarske veštine i sa većom jednostavnovšću u kompoziciji nego većina slikara. Posebno su mu bila privlačna suprotna raspoloženja prirode - izlaska i zalaska sunca, smirenosti i oluje. Poznata slika sa ovom temom, Zalazak sunca iz 1865. godine danas se nalazi u privatnoj kolekciji.

Slikarstvo Džordža Inisa je bilo pod uticajem, starih majstora, Škole reke Hadson, Barbizonske škole i teologije Emanuela Svedenborga, čiji je spiritualizam našao živopisan izraz zrelosti na njegovim slikama. U pogledu kompozicije, preciznosti crteža, kao i emotivnog korišćenja boja, slike pejzaža postavljaju Džorža Inisa među najbolje i najuspešnije slikare pejzaža u Americi i često se naziva "ocem američkog pejzažnog slikarstva".

Na slici Zalazak sunca prikazana je glomazna horizontalna forma brda koja se kreće trakom vode na dnu slike, kako bi istakla svoju horizontalnost. Pejzaž je razblažen u treperavoj boji, koja je veličanstvena u sebi i više nije podržana od strane formalne konstrukcije. Povećanje kontrole prostornih odnosa, skale, crteža i boje omogućilo je Džordžu Inisu da postigne osećaj za idiličnost i mirnoću na slici.

Pročitano 4639 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 01 Maj 2020 11:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džordž Inis - Zalazak sunca