Artnit

Petak, 28 Avgust 2015 11:13

Ilja Rjepin - Letnji pejzaž Istaknut

Glavni predstavnik realizma u ruskom slikarstvu tokom XIX veka bio je Ilja Rjepin, čije slike često karakteriše stvarni žagor uzbuđenja. Na slici Letnji pejzaž iz 1879. godine, koja je poznata i po nazivu Vera Aleksejevna Rjepina na mostu Abramtsevo, on prikazuje letnji pejzaž u jednom toplom danu. Ova slika se danas nalazi u muzeju likovnih umetnosti Puškin u Moskvi.

Za razliku od impresionističkog stila rada, gde se brzo koriste čiste boje da bi se uhvatili prolazni trenuci Ilja Rjepin, kao realistički slikar je slikao pažljivo i polako. Tako na slici Letnji pejzaž prikazuje u središtu svoju ženu Veru Aleksejevnu Rjepinu, koja stoji na malom drvenom mostu, zagledana u daljinu. Ona je obučena u elegantnu belu bluzu i dugu belu suknju ukrašenu ružičastim detaljima. Oko nje se prostire gusta zelena šuma, koja sa malim potokom punim rastinja stvara osećaj mira i spokoja.

Slika Letnji pejzaž se često poredi sa slikom Sunčani dan ruske slikarke Jelene Salakove, jer je Ilja Rjepin bio fokusiran na iste teme kao i ona, dok je njegovo korišćenje osvetljenja i senčenja mnogo suptilnije.

Pročitano 5349 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ilja Rjepin - Letnji pejzaž