Artnit

Sreda, 07 Januar 2015 12:09

Anri Fanten Latur - Ruže Istaknut

Francuski slikar i grafičar Anri Fanten Latur je najpoznatiji po svojim slikama cveća i grupnih portreta pariskih umetnika i pisaca. On je često slikao raznovrsne vrste baštenskog cveća kao što su petunije, slezovače, lale, dalije, delfinije, nezaboravci, božuri, slatki grašci, zumbuli i cvetovi trešnji. Posebno je isticao bele, žute i ružičaste boje na svojim slikama i ruže više nego bilo koje drugo cveće. Njegova poznata slika sa ovom temom, Ruže iz 1894. godine danas se nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Ruže Anri Fanten Latur prikazuje letnje ruže u činiji, koje su samo jednom zanosne u njihovoj efemernoj lepoti. Ruže su raspoređene sa osećajem za naturalizam nasuprot prigušenoj pozadini. Hladan tonalitet stola koji je nagnut napred, ka posmatraču stvara više dijagonalnu liniju.

Anri Fanten Latur na slici Ruže studira svaku ružu, svaku njenu laticu kao da je ljudsko lice. Pastelne boje ruža naglašavaju njihovu blistavost i stvaraju osećaj prijatnog mirisa. Realističkim slikanjem ruža u snažnom kontrastu sa tamnom pozadinom naglašena je njihova lepota.

Pročitano 4145 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 24 Oktobar 2019 10:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Fanten Latur - Ruže