Artnit

Utorak, 28 Oktobar 2014 13:14

Pjer Ogist Renoar - Žena sa suncobranom u vrtu Istaknut

Žena sa suncobranom u vrtu ili kako se drugačije naziva Letnji pejzaž je slika Pjera Ogista Renoara, vodećeg francuskog slikara u razvoju impresionizma, koju je naslikao 1875. godine. Na njoj Renoar savršeno dočarava bujni sjaj prolećnog pejzaža koji je odlikovao impresionističke slike. Ova slika se danas nalazi u muzeju Tisen-Bornemica u Madridu.

Slika Žena sa suncobranom u vrtu je naslikana u vrtu novog ateljea Renoara u Montmartru. Njegov prijatelj likovni kritičar Žorž Rivijer je o izboru teme slike rekao: "Čim je Renoar ušao u kuću, bio je očaran pogledom na ovaj vrt, koji je izgledao kao prelepi napušteni park." Pejzaž ovog vrta, koji je Renoar naslikao predstavlja raskošnu počast francuskom seljačkom vrtu.

Likovni jezik Renoara je u potpunosti impresionistički na slici Žena sa suncobranom u vrtu. Na slici u okruženju nedostaje vidljivi horizont, a cveće i žbunje je naslikano sitnim mrljama boja, stvarajući na taj način stalno preplitanje tekstura oko dve male figure. Ljudi su samo usputno naslikani. Žena, čiji je suncobran pod senkom sunca stoji blizu čoveka, koji je nagnut i izgleda kao da želi da ubere cvet.

Treperava svetlost i zasićene boje odlikuju sliku Žena sa suncobranom u vrtu. Cela slika je komponovana od poteza četkice i mrlja boja. Kada se gledaju sami vidljivo je da mali potezi četkice boje nisu korišćeni na slici da opišu neki poseban oblik. Ali, kada se gledaju zajedno, i posmatrač se udalji od slike omogućavaju mu da vidi ljudske figure i pejzaž, posebno lepu bujnu vegetaciju.

Pročitano 4992 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 10 Januar 2021 12:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Žena sa suncobranom u vrtu