Artnit

Utorak, 15 April 2014 14:23

Berta Morizo - Čitanje Istaknut

Jedna od retkih žena impresionista, francuska slikarka Berta Morizo je na svojim slikama prikazivala svakodnevni život savremene žene. Na slici Čitanje iz 1873. godine prikazuje jedan od svojih omiljenijih modela, svoju sestru Edmu u prirodnoj sredini, na otvorenom. Slika se danas nalazi u Muzeju umetnosti u Klivlendu.

Na slici Čitanje Berta Morizo je naslikala u prvom planu svoju sestru Edmu, kao otmenu parisku ženu koja čita, okruženu sveprisutnim, neobičnim, i prozračnim prirodnim okruženjem. Edma nosi svetlu, lepršavu letnju haljinu najnovijeg kroja i slamnati šešir sa dugom maramom. Otvorena lepeza i suncobran do nje završni su modni detalji koji ukazuju na jednu otmenu, savremenu ženu.

Svetlost na slici je zasićena delikatnim nijansama boja lavande, plave, žute, i ružičaste. Vešto izvedena brzim potezima četkice, slika odzvanja osećajem svežine, živosti i delikatnim šarmom.

Slika Čitanje je jedna od četiri slike Berte Morizo koja je prikazana na Prvoj izložbi impresionista 1874. godine. Slika je dobila pohvale likovnih kritičara i ocenjena je kao graciozna, sigurna, pa čak i kao duhovita.

Pročitano 3420 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Berta Morizo - Čitanje