Artnit

Ponedeljak, 03 Februar 2014 17:33

Fransoa Buše - Četiri godišnja doba: Zima Istaknut

Francuski slikar Fransoa Buše, predstavnik rokoko stila je bio poznat po svojim idiličnim i raskošnim slikama sa klasičnim temama, dekorativnim alegorijama, ljubavnim igrama i pastoralnim scenama. Zima iz 1735. godine je deo serije od četiri slike koja predstavlja četiri godišnja doba. Slika je naslikana za jednu od brojnih rezidencija ljubavnice Luja XV, čuvene Madam Pompadur, koja je bila i mecena Fransoa Bušea. Slika se danas nalazi u kolekciji Frik u Njujorku.

Slike Fransoa Bušea predstavljaju vreme, u kojem je sam živeo i oličavaju duh Versaja za vreme vladavine Luja XV i Luja XVI. On je opisivao prirodu i pejzaž. Na slikama Četiri godišnja doba prikazom žanr scena opisuje godišnja doba - proleće, leto, jesen i zimu.

Kompozicija slike Zima dočarava otmen život visokog plemstva. Na slici je prikazan par koji flertuje klizajući se na zlatnim, ukrašenim sankama, sa istaknutom dekorativnom figurom labuda na vrhu sanki. Odeća devojke je raskošna, u nežnim ružičastim tonovima, oivičena krznom, a njena zlatna kosa je ukrašena trakama. Mladić nosi krznenu kapu i obučen je, takođe u raskošnu odeću oivičenu krznom. U pozadini je prikazan deo pastoralnog zimskog pejzaža sa vodenicom i drvetom. Nebo u sivim tonovima predstavlja nežan okvir prikazane scene na slici, a zemlja u braon tonovima dopunjuje idiličnost scene. Svetli kolorit na slici je u toplo-hladnim tonovima blagog intenziteta.

Slika Zima Fransoa Bušea predstavlja rokoko stil u slikarstvu. Odlikuje je slikovitost i raskoš dekorativnih elemenata, suptilnost boja i ljupkost figura. Laki potezi četkice i nežne boje stvaraju prijatan utisak. Slika na prisan način priča o maloj ljubavnoj igri mladog para.

Pročitano 5773 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 16 Januar 2019 11:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Fransoa Buše - Četiri godišnja doba: Zima