Artnit

Četvrtak, 30 Januar 2014 17:21

Konstantin Korovin - Zima Istaknut

Čuveni ruski slikar Konstantin Korovin je prikazao lepotu ruske zime na pejzažima. Kod mnogih pejzaža kolorit se zasniva na suptilnoj mreži nijansi sive boje. Poznat je njegov pejzaž Zima iz 1894. godine, slikan u impresionističkom stilu. Ova slika se danas nalazi u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi.

Kao i na drugim slikama, i na slici Zima Konstantin Korovin ne obraća mnogo pažnju na detalj. Umesto toga prikazani su samo opšti obrisi. Sneg okolo i iza sanki se meša sa brvnarom i ogradom u prvom planu i selom u pozadini slike.

Na slici Zima u prvom planu je konj sa sankama. Konj, naslikan iz profila izgleda malo i kao da je u odumiranju. Ali vidljiva je njegova senka što ukazuje da je ovo samo još jedan dan teškog rada u njegovom životu. Na sankama je vidljivo žuto dno, koje izgleda kao da nije u skladu sa sivom bojom koja dominira u pejzažu. Međutim, naglašavanjem žute boje na sankama Korovin ističe majstoriju čoveka i na taj način pokazuje da se uprkos teškoćama život nastavlja.

U centru kompozicije slike su tri drveta različite boje. Drvo levo je uglavnom braon, drvo u sredini uglavnom belo, a drvo desno uglavnom sive boje. Široki potezi četkice, posebno vidljivi na srednjem drvetu stvaraju teksturu, koja je veoma slična onoj na stvarnom drvetu. Grane drveća su prijatno zagušene snegom. Bela boja se uočava i u belom prostranstvu neba, koje je naslikano bez ikakvog korišćenja linija konture, i kao da se stapa sa drvećem.

Slika Zima stvara utisak teških uslova života za ljude i životinje. Ovaj prikaz nije tako oštar, kao što je to bio kritički realizam u prošlosti, ali i dalje prenosi razumevanje za svakodnevni život ruskog naroda. Dok je slikao ove aspekte života Konstantin Korovin je izrazio svoje emocije. Zimska atmosfera, kao da izlazi iz slike, i kao da je umetnik bio iskreno povezan sa prirodom. Ali, ipak nešto u slici daje osećaj da je kompozicija razigrana i nalik crtanom filmu.

Pročitano 3393 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Konstantin Korovin - Zima