Artnit

Nedelja, 14 Juli 2013 20:14

Kosmos u vrtu Istaknut

Kosmos je jednogodišnja cvetnica poreklom iz suptropskih područja Amerike. Ime potiče od grčke reči cosmos, što znači sklad. Nežne bledozelene latice i blistavi cvetovi jarkih boja su ukras vrtova, a sve češće i terasa i balkona. Ovo je veoma otporna baštenska biljka koja ne traži skoro nikakvu negu.

Kosmos je grmolikog rasta, i neke vrste mogu da narastu i preko 1,5 metara. Ima nežne duge igličaste listove. Cveta od juna do septembra. Postoje jednostavni i dupli cvetovi, i u raznim varijacijama između broja latica, i boja. Čašični cvetovi su u raznim nijansama - beli, ružičasti, crveni, žuti, narandžasti, braon boje, delimično sa prstenom druge boje. Svojim cvetovima privlače pčele i leptire. Da bi biljka cvetala što duže, treba otkidati precvetale cvetove. Seme ostaje duže na ostatku cveta pre nego što sazri.

Kosmos najbolje uspeva na sunčanim i umereno senovitim mestima i dobro podnosi sušu. Ne zahteva posebnu vrstu zemljišta, dobro raste i na mestima koja su siromašna hranljivim materijama. Veoma je otporan na bolesti i štetočine.

Seme kosmosa se seje u proleće, direktno na otvoreno. Seme treba prekriti slojem zemlje dvostruko debljim od njega, blago pritisnuti i obilno zaliti. Do klijanja zemlju treba održavati vlažnom. Male biljke niču u periodu od 7 do 21 dana i na početku veoma liče na ambroziju. Oko 50 do 60 dana od nicanja biljke cvetaju.

Kosmos se uspešno sam zasejava i niče sledeće godine, u hladnijim krajevima tek kada se zemljište zagreje.

Ako se mladi izdanci stalno skraćuju, kosmos će imati lep žbunast rast. Dobro podnosi i presađivanje, jer ima razgranato površinsko korenje. Kada se čupa korenje drži svu zemlju sa sobom.

Visokim sortama kosmosa je potreban potporni štap, dok su kompaktne sorte stabilne.

Sorte višeg rasta su lepe u lejama, same ili u kombinaciji sa višegodišnjim biljkama. Gredica sa kosmosom je šarena i raznobojna, a postaje još zanimljivija, ako se kombinuje sa drugim cvećem. Može da bude i lep ukras ako se poseje uz ograde.

Niže sorte kosmosa, pre svega sorte kratkih stabljika su pogodne za saksije i žardinjere. One unose boje i interesantne oblike na terase i balkone.

Pročitano 7745 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 12 Maj 2019 11:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kosmos u vrtu