Artnit

Četvrtak, 19 April 2018 11:31

Phlox divaricata - šumski floks Istaknut

Phlox divaricata je vrsta floksa poznatija po nazivima šumski floks i divlji plavi floks koja raste u bogatim šumama, poljima i duž potoka u Severnoj Americi. Njene sorte se gaje se kao baštenske biljke u vrtu i u kamenjaru. Počinje da cveta u proleće i dobro se uklapa sa papratima, prolećnim lukovicama i čini privlačni pokrivač tla pod grmovima.

Phlox divaricata pripada rodu Phlox, porodici Polemoniaceae, kao i rod biljaka jurnica, poznatiji po imenu Jakobova lestvica. Ime roda izvedeno je iz grčke reči phlok što znači plamen, a odnosi se na jarke boje cvetova nekih sorti. Specifični epitet vrste divaricata znači širenje.

Šumski floks je poluzimzelena višegodišnja biljka bokorastog rasta. Stabljike su svetlozelene do crvenkasto-braon boje, dlakave i lepljive i mogu da porastu u visinu 25 do 50 santimetara. Listovi su tamnozelene boje, ovalnog ili lancetastog oblika.

U aprilu i maju šumski floks cveta. Cvetovi imaju pet latica, sakupljeni su u grozdaste cvasti koje imaju opojni, slatkast miris. Oni mogu da budu različitih pastelnih boja, kao što su lavanda plava, svetloljubičasta, ružičasta ili bela.

Pročitano 2444 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Phlox divaricata - šumski floks