Artnit

Subota, 09 Septembar 2017 10:42

Majčina dušica u vrtu Istaknut

Majčina dušica ili timijan se koristi od davnina kao lekovita biljaka i kao začinska i aromatična biljka, a njeni kultivari se gaje kao baštenska biljka ili u saksiji. Pogodna je kao zamena za travnjak na manjim prostorima, idealan pokrivač tla koji može da se sadi između stepenica, uz zid, duž staze. Cvetovi se otvaraju u proleće i leto, a prijatan miris se oslobađa svaki put kada se zgazi na biljku. Gajenje majčine dušice je jednostavno i zahteva malo nege.

Majčina dušica se sadi u proleće nakon poslednjeg mraza na sunčano mesto, a može da uspeva i na senovitom. Preporučuje se dodavanje malo đubriva koje sporo deluje pre nego što se posadi biljka, a zatim ponovo svakog proleća.

Majčina dušica najbolje napreduje u suvoj zemlji bogatoj mineralima. Potrebno joj je i dobro drenirano zemljište, kao što je na primer zemlja pomešana sa peskom ili sa krupnim šljunkom. Malčiranje poboljšava drenažu i sprečava da koren istruli. U krajevima sa hladnijom klimom, zemlja može da se prekrije borovim iglicama nakon što se smrzne.

Majčina dušica se zaliva umereno. Kada se pretera sa zalivanjem može da istruli.

Da bi se formirao lep žbun majčine dušice treba povremeno podrezivati vrhove grana do mesec dana nakon prvog mraza u jesen. U proleće se nastavlja sa orezivanjem, ali iznad mesta gde su počele da rastu nove grančice, na delu gde je stabljika drvenasta i bez lišća.

Majčina dušica može da se razmnožava semenom koje se plitko seje u zemljište u proleće, na dubinu oko 5 milimetara, a njegova vlažnost održava redovnim zalivanjem dok ne proklija seme. Mlade biljke se presađuju u oktobru i to obično dve do tri zajedno na razmak oko 25 santimetara. Takođe, može da se razmnožava i uzimanjem reznica u rano proleće i leto ili deljenjem matične biljke u proleće, pazeći da se odvoje delovi sa korenom.

Pročitano 3520 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Majčina dušica u vrtu