Artnit

Ponedeljak, 13 Juni 2016 10:59

Strobilanthes dyerianus - nega Istaknut

Zanimljiva žbunasta biljka Strobilanthes dyerianus, poznata je u narodu kao persijski štit, zbog šarenih listova, koji se prelivaju u duginim bojama. U kontinentalnim karajevima gaji se u vrtu kao jednogodišnja biljka, a kao višegodišnja se gaji kao sobna biljka, jer cveta tokom jeseni i zime.

Persijski štit se sadi u zemljište bogato organskom materijom, sa dobrom drenažom. Odgovara mu polusenka, jer tada ima najizraženije boje listova.

Za zalivanje persijskog štita ne koristi se hladna voda sa hlorom. Ako nemate vremena za često zalivanje, obezbedite mu veliku hladovinu.

Persijski štit se prihranjuje jednom mesečno.

Kada se gaji kao jednogodišnja baštenska biljka persijski štit uvek ne cveta. Ali, neobične boje listova dopuniće pupoljci.

Persijski štit se razmnožava iz semena, kada su temperature između 13 i 18 stepeni. Proleće i rano leto je najbolje vreme za razmnožavanje iz reznica.

Kada se persijski štit gaji kao sobna biljka da bi imao lepu boju listova, potrebna mu je svetlost i temperatura oko 15 stepeni. Da listovi ne bi opadali treba da ima dovoljno vlage. Zaliva se mlakom vodom, bez hlora koji može da uništi listove.

Za stvaranje zanimljivih vizuelnih efekata u prostoru, persijski štit može da se sadi sa koleusom, kaladijumom, alokasijom ili kanom u vrtu ili žardinjeri.

Pročitano 2833 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Strobilanthes dyerianus - nega