Artnit

Subota, 15 Avgust 2015 11:06

Suručica - kozja brada Istaknut

U prirodi suručica, u narodu poznata kao kozja brada raste pojedinačno ili u manjim grupama u šumama i na njihovim rubovima i uz planinske potoke. Neobično ime kozja brada dao joj je Plinije u starom Rimu. Nalik je na džinovsku elegantnu astilbu i gaji se kao baštenska biljka u polusenovitim i senovitim delovima vrta.

Latinsko ime suručice Aruncus dioicus potiče od imena roda Aruncus, kome pripada suručica, od grčke reči aryngos, što znači kozja brada. Ime vrste dioicus, što znači dvodoman verovatno je povezano sa tim što se muški i ženski cvetovi nalaze odvojeno na biljkama. Aruncus dioicus je zeljasta višegodišnja biljka u porodici Rosaceae, i to je vrsta roda Aruncus.

Stabljika suručice je uspravna, jednostavna, gola i može da poraste u visinu do 2 metra. Iz jakog drvenastog, razgranatog rizoma polazi mnogobrojno korenje. Široko jajasti ili duguljasti krupni listovi suručice su pri osnovi klinasti, nazubljeni i dvostruko perasto deljeni.

Suručica cveta od maja do avgusta. Cvetovi su sitni, grupisani u široke tanke metličaste cvasti. Muški cvetovi su bujniji i imaju 5 čašičnih i kruničnih žuto-belih listića i 20 do 30 prašnika. Ženski cvetovi imaju bele čašične i krunične listiće i tučak od 3 karpele.

Mladi izdanci suručice su jestivi. U Italiji su se mladi izdanci jeli, uglavnom kratko kuvani, a zatim kuvani sa jajima i sirom. Nekada je korišćena i u narodnoj medicini, ali se ne preporučuje uzimanje u većoj količini.

Pročitano 4474 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 31 Juli 2020 10:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Suručica - kozja brada