Artnit

Sreda, 12 Avgust 2015 10:59

Nega alisuma Istaknut

Baštenska biljka alisum, koja je u narodu zbog cvetova koji mirišu na med poznata po nazivima medeni cvet, medovina i slatki cvet unosi vedrinu u svaki prostor od maja pa do prvih mrazeva, jer privlači leptire i pčele. Može da se sadi u vrtu, kao pokrivač zemljišta, uz rub staza ili na početak vrtne gredice, u kamenjare, kao i u saksije i žardinjere. Nije mu potrebna velika nega.

Alisum dobro napreduje na sunčanim mestima, ali i u polusenci. Kada je u dubokoj senci jastučići izgledaju rastresito.

Iako može da podnese hladnoću, temperature ispod 12 stepeni ga dosta usporavaju, a vlaga utiče na pojavu truleži.

Alisum ne voli previše zalivanje. Preporučuje se zalivanje odstajalom vodom, ali može da podnese i hladnu hlorisanu vodu. Na svako treće zalivanje može da se doda vodorastvorljivo đubrivo za cvetnice.

Krečno, umereno vlažno i hranljivo zemljište, sa dobrom drenažom najviše odgovara alisumu. Ako je zemlja suviše glinovita treba dodati malo treseta.

Alisum se razmnožava semenom u februaru u zatvorenom prostoru. Kada nikne rasađuje se, a obično se sade po tri biljke u jednu saksiju. Zbog moguće pojave mraza ne preporučuje se sejanje i sađenje u vrt pre polovine aprila. Da bi bujnije izgledao u standardnu žardinjeru se sade tri biljke, a u cvetne leje oko 25 biljaka na m².

Da bi imao jastučast izgled, alisum treba orezivati kada preraste. Redovnim orezivanjem precvetalih cvetova se podstiče cvetanje.

Pročitano 15558 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega alisuma