Artnit

Subota, 01 Mart 2014 17:30

Akalifa - mačji rep Istaknut

Akalifa ili kako je u narodu zovu mačji rep ili lisičji rep je veoma interesantna biljka. Gustom i žbunastom čine je listovi i paperjaste rese. Gaji se kao baštenska biljka, ali i kao sobna biljka. U žardinjerama, saksijama, visećim korpama ili vrtu njeni cvetovi i listovi neobičnih oblika unose boju i teksturu i stvaraju tropsku atmosferu u svakom prostoru.

U mnogim tropskim i suptropskim krajevima raste oko 420 vrsta akalife. Vrste koje se danas gaje potiču iz Nove Gvineje i Indonezije.

Akalifa je uglavnom uspravnog ili poluvisećeg rasta. Može da poraste od 1,5 do 3 m u visinu, a ako se gaji u saksiji ili visećoj korpi, razvija se u mnogo manji žbun, i može da poraste od 40 do 80 cm.

Akalifa cveta od početka maja, pa do kasne jeseni. Atraktivni su klasasti muški cvetovi koji se zadržavaju i nakon precvetavanja.

Najpoznatija vrsta je Acalypha hispidia koja ima zelene listove i duge jarkocrvene ili ljubičaste cvetove. Slične cvetove ima i Acalypha hispanolae koja poraste oko 15 cm.

Kod ostalih vrsta akalife cvetovi su dosta neugledni i gaje se uglavnom zbog svog šarenog lišća, kao lisnate dekorativne biljke. Poznata vrsta je Acalypha willkesiana koja raste grmoliko, ima manje dekorativne cvetove, ali zanimljive bronzanocrvene ili žućkasto-bele listove.

Pročitano 13245 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 18 Juli 2019 10:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Akalifa - mačji rep