Artnit

Sreda, 12 Februar 2014 17:54

Krokusi u vrtu Istaknut

Baštenske biljke krokusi raznovrsnih boja stvaraju veoma upečatljiv vizuelni izgled vrta u proleće ili u jesen. Krokusi se lako gaje, jer se brzo prilagođavaju na novu sredinu. Veoma su otporni i nije im potrebna nikakva posebna nega.

Krokusi imaju male lukovice i brzo se razmnožavaju. Prilikom nabavke lukovica treba obratiti pažnju da nemaju oštećenja ili znakove bolesti.

Lukovice krokusa imaju razvojni ciklus, koji mnogo zavisi od niske temperature. Zato treba poštovati vreme sađenja. Lukovice prolećnih krokusa treba posaditi u jesen, šest do osam nedelja pre jakih mrazeva. Lukovice jesenjih krokusa se sade u kasno leto.

Lukovice krokusa se sade na sunčana i delimično senovita mesta, u dobro drenirano zemljište, na dubinu dva puta veću od veličine lukovice. Pre sađenja zemljište treba obraditi i usitniti do dubine od oko 20 cm i dodati kompost. U glinovitom zemljištu sade se na manju dubinu, pošto se dobro prekopa i doda krupan pesak, zbog drenaže. Zbog boljeg efekta sade se na razdaljinu od 6 do 10 cm, i u grupe od oko 12 i više biljaka. Lukovice se prekriju zemljom i obilno zaliju. Doda se i 5 do 7 cm slame, piljevine ili borove kore preko mesta gde su posađene da bi se zaštitile od hladnoće, a tlo od preteranog isušivanja. Pre početka zime mogu se i prekriti, da bi se sprečilo mržnjenje zemlje, a pokrivač se uklanja krajem januara da bi se mladi izdanci probili na površinu.

Krokusi mogu da se sade direktno u travnjak. Pre sađenja treba podići busen trave, usitniti zemlju i dodati malo komposta. Posle sađenja lukovice busen trave se vraća na isto mesto. Da bi se postigao prirodan izgled, lukovice se mogu posaditi raštrkano preko celog travnjaka.

Krokusi mogu da se kombinuju i sa drugim ranim prolećnim cvećem, kao što su lale i narcisi.

Ako lukovice krokusa ostaju na jednom mestu u vrtu, više godina, zemljište treba pomešati sa kompostom ili dodati organsko, već prilagođeno đubrivo za lukovice. Lukovice koje ostaju u zemlji više godina, razmnožavaju se dobro, ali uvek cvetaju malo kasnije nego prethodne godine. Svakih par godina lukovice se razdeljuju i presađuju.

Krokusi treba da uvenu prirodno, bez uklanjanja cvetova. Pre nego što se osuše ne treba kositi ni travnjak.

Pročitano 7365 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 19 Januar 2019 11:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Krokusi u vrtu