Artnit

Četvrtak, 13 Februar 2014 16:48

Ukrasna paprika - božićna paprika Istaknut

Ukrasna paprika (Capsicum annuum) se najviše gaji kao sobna biljka zbog svojih plodova živih boja. Poznata je i pod nazivom božićna paprika. Pri tome se obično misli na njen hibrid koji ima male zelene, ljubičaste i crvene plodove. Ukrasna paprika je uvek lep detalj na kuhinjskom prozoru, ali i na terasi ili balkonu u zelenilu lisnatih biljaka.

Ukrasna paprika potiče iz tropskih krajeva Amerike. Pripada porodici Solanaceae. Njeno ime, Capsicum annuum potiče od grčke reči kapto, što znači ujesti, a odnosi se na ljut ukus ploda i latinske reči annuum, što znači jednogodišnji. Gaji se kao jednogodišnja vrsta, ali se može održati i nekoliko godina u povoljnim uslovima.

Poznati varijeteti ukrasne paprike koji se gaje kao sobne biljke su: Christmas Gretting koja ima zelene, ljubičaste, žute i crvene plodove, Fiesta sa šiljatim plodovima koji dozrevanjem menjaju boje od žute preko naranđaste do crvene, i Rising Sun koja ima crvene plodove kao paradajz.

Ukrasna paprika je niskog rasta, grmolikog oblika sa tamnozelenim listovima. Može da poraste do visine od 75 cm.

Ukrasna paprika cveta u rano leto. Cvetovi su sitni, beli, u obliku zvezde.

Duguljasti ili okrugli plodovi ukrasne paprike sazrevaju od kraja leta do zime. Kako sazrevaju njihova boja se menja, od zelene, žute i narandžaste do crvene i ljubičaste. Pošto svi plodovi ne sazrevaju istovremeno, ova biljka je dugo zanimljiv ukras.

Plodovi ukrasne paprike zbog svoje žestine nisu dobri za jelo. Stručnjaci smatraju da plodovi nisu jestivi, jer sadrže otrovnu materiju koja pri konzumiranju većih količina može da izazove jako pečenje u ustima, želudačne i probavne probleme. Kao začin upotrebljavaju se suvi plodovi odgajenih varijeteta za tu svrhu.

Pročitano 11457 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Januar 2019 12:22

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ukrasna paprika - božićna paprika