Artnit

Petak, 05 April 2019 10:25

Oči su ogledalo duše - Oči su prozor duše Istaknut

Moris Kornelis Ešer - Oko Moris Kornelis Ešer - Oko

Oči su ogledalo duše je veoma poznata izreka, čiji je varijantni oblik Oči su prozor duše. Ova izreka ukazuje da jednostavnim pogledom u oči možemo da prepoznamo nečije emocije, a da ne progovorimo nijednu reč. Oči su više od ogledala duše i izuzetno važan činilac u procesu formiranja naše duše. One su otvoren prozor koji daje i prima u isto vreme.

Izreka Isusa Hrista Oko je svetiljka telu zabeležena je u jevanđeljima po Mateju i Luki i govori o bistrom i rđavom gledanju. Jevanđelje po Mateju prenosi sledeće Isusove reči: “Svetilo tela je oko. Ako je oko tvoje bistro, sve telo tvoje biće svetlo; ako li je oko tvoje rđavo, sve telo tvoje biće mračno.“

Marko Tulije Ciceron je izreku Oči su ogledalo duše citirao na latinskom jeziku kao Ut imago est animi voltus sic indices oculi, što u prevodu znači Lice je slika uma kao što je oko njegov tumač. Izraz na latinskom jeziku Vultus est index animi ili Oculus animi index se obično prevodi kao Lice je indeks uma. Prema starim narodnim verovanjima “očima se uvek veruje više nego ušima“.

Oči su obično povezane sa ljudskom dušom, verovatno zato što ne mogu lagati. Uostalom, čovek može prevariti izrazima lica ili rečima, ali ne s pogledom. Pogled na osobu je ponekad toliko elokventan da ne zahteva dodatne reči. Može se zaključiti da oči mogu izraziti najširi spektar osećanja i emocija. Brojne studije pokazuju da kada prvi put sretnemo neku osobu, njene oči mogu nam preneti niz senzacija, kao što su na primer nepoverenje ili poverenje, sigurnost, dobrobit, strah.

Pročitano 4107 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Oči su ogledalo duše - Oči su prozor duše