Artnit

Nedelja, 23 Decembar 2018 11:36

Proletarijat - potlačena društvena klasa Istaknut

Karikatura eksploatacije proletarijata  Karikatura eksploatacije proletarijata

Izraz proletarijat je nastao od latinske reči proles za potomstvo i bio je naziv za najsiromašnije pripadnike rimskog društva, koji su imali veoma malo ili nisu imali nikakvu imovinu i bili su popisivani samo po tome što su imali ili su mogli imati proles, to jest decu. Pod uticajem marksizma ovaj izraz je postao svojevrstan sinonim za radničku klasu. Danas međutim, izraz proletarijat u brojnim jezicima ima pejorativan ili diskriminirajući značaj.

Od XIX veka izraz proletarijat se primenjuje na radnu snagu u vreme industrijske revolucije. Pojavom kapitalizma proletarijat prerasta u proizvodnu snagu, takozvani industrijski proletarijat, odnosno radničku klasu. Ovaj izraz koristi Karl Marks, koji je verovatno naišao na njega dok je proučavao dela liberalnog ekonomiste i istoričara Žana Čarlsa Lionara de Sismondija, koji ga je prvi primenio na radničku klasu stvorenu u kapitalizmu. U poglavlju o prvobitnoj akumulaciji prvog toma Kapitala, Marks skicira istorijsko rođenje ove klase "dvostruko slobodnih" najamnih radnika u "blatu i krvi". On posebno naglašava činjenicu da su proleteri radnici koji svoju egzistenciju moraju osigurati samo prodajom svoje radne snage.

Marksistička teorija najčešče deli proletarijat na industrijski proletarijat, poljoprivredni proletarijat i intelektualni proletarijat. Ponekad se u proletarijat uključuje sitna buržoazija (oni koji poseduju vlastita sredstva za proizvodnju ali i sami rade) i lumpenproletarijat (oni koji ne rade).

Izraz proletarijat se vremenom pojavljuje i u ne-marksističkim delima. Tako na primer, engleski istoričar, filozof istorije i sociolog Arnold Džozef Tojnbi autor monumentalnog dela Proučavanje istorije koristi izraze "eksterni" i "interni proletarijat" za tumačenje društvenih promena. Pojam proletera koji on koristi obuhvata bilo koje socijalne aktere koji su deprivilegovani u društvenom, političkom i ekonomskom smislu, kao što su egipatski seljak i rimski rob, kojem gospodar omogućava da stekne veliko bogatstvo, ali koji je deprivilegovan zato što ga pravne norme koje važe u datom društvu unižavaju do statusa ispod ljudskog. Od proletarijata je nastao izraz prol koji se koristi kao sinonim za najniže slojeve društva. Ovaj izraz koristi Džordž Orvel u svom poznatom romanu 1984.

Pročitano 2807 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Proletarijat - potlačena društvena klasa