Artnit

Subota, 02 Decembar 2017 11:36

Rudolf Karnap - Etika Istaknut

Singh Twins - Raznolika etika Singh Twins - Raznolika etika

Jedan dio filozofije, koji neki filozofi smatraju najznačajnijim, dosada uopće nije bio spomenut, naime, filozofija vrijednosti, sa svojom glavnom granom, moralnom filozofijom ili etikom. Riječ "etika" upotrebljava se u dva različita smisla. Gdjekad se stanovito empirijsko istraživanje naziva "etikom", tj. psihološka i sociološka istraživanja o radnjama ljudskih bića, naročito u pogledu podrijetla tih radnji iz osjećaja i htijenja te njihova učinka na druge ljude.

Etika je u tom smislu empirijsko, znanstveno istraživanje; ono spada u empirisku znanost prije nego u filozofiju. Temeljito se razlikuje od toga etika u drugom smislu, kao filozofija moralnih vrijednosti ili moralnih normi, što se može označiti normativnom etikom. To nije istraživanje činjenica nego tobožnje istraživanje toga što je dobro i što je zlo, što je dobro činiti i što je rđavo činitit. Dakle cilj je te filozofske ili normativne etike ustanovitit norme za ljudsko djelovanje ili sudove o moralnim vrijednostima.

Lako je uvidjeti da je to naprosto razlika formulacije izričemo li normativni ili vrijednosni sud. Norma ili pravilo ima zapovjedni oblik, na primjer: "Ne ubij!" Odgovarajući bi vrijednosni sud bio: "Ubijanje je zlo." Ta je razlika formulacije praktički postala veoma značajna, naročito za razvitak filozofskoga mišljenja.

Iz dela Filozofija i logička sintaksa

Pročitano 2073 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 31 Avgust 2019 10:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Rudolf Karnap - Etika