Artnit

Subota, 04 Februar 2017 12:00

Demokritova etika Istaknut

Agostino Karači - Demokrit Agostino Karači - Demokrit

Od velikog opusa grčkog filozofa Demokrita, poznatog zbog svog mesta rođenja kao Demokrit Abderanin, a zbog vesele naravi i kao nasmejani filozof, sačuvano je oko trista fragmenata objavljenih pod nazivom Demokritovi fragmenti čiji se najveći broj odnosi na etiku. Demokritova etika se temelji u njegovoj teoriji saznanja i proizišla je iz načina života koji teži "umerenosti u uživanju i harmonizaciji života", kao i "duševnim dobrima i kreposnim delima". U njoj Demokrit postavlja visoke standarde ličnog integriteta i društvene odgovornosti, bez pozivanja na natprirodne sankcije.

Po Demokritu postoje dve vrste zadovoljstva, čulna i duhovna. Čulna zadovoljstva varaju čoveka, jer se njima spoznaju samo pojavne, promenljive stvari. Zato treba težiti trajnim vrednostima, što su duhovna zadovoljstva.

Najviše dobro za Demokrita je postizanje eutimije odnosno blaženstva, a uslov za njeno postizanje su ispravne mere. Čovek ne treba da se prihvati ničega što nadmašuje njegove snage. Duše koje se kreću u suprotnim krajnostima, kao što su prekomernost ili nedostatak nemaju ni postojanosti ni vedrine. Duhovna vedrina dolazi ljudima od umerenosti u uživanju i od harmonije života. Demokrit ističe da je za čoveka najbolje da svoj život provede u što većoj duhovnoj vedrini i u što manjoj zlovoljnosti. Istovremeno on naglašava da za postizanje eutimije treba uložiti i rad i ispravan napor. On kaže: "Ko traži dobro nalazi ga samo radom, a zlo nalazi i onaj koji ga ne traži. Plemenite stvari stiču se napornim učenjem, a neplemenite se žanju i bez napora."

Demokrit tvrdi da svoju sopstvenu svest o dobru i zlu, čovek može da spreči ako ne radi ništa sramotno, ali ne zbog straha od kršenja zakona ili ocene javnog mnjenja. On ističe da muškarci oblikuju sliku o sreći kao izgovor za sopstvenu glupost, jer je šansa retko u suprotnosti sa inteligencijom i većina stvari u životu može da se podesi inteligentnom dalekovidošću.

Pročitano 3156 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 10 Juni 2019 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Demokritova etika