Artnit

Utorak, 24 Oktobar 2017 10:38

Ferdinand Tenis - Zajednica i društvo Istaknut

Dizajn korica knjige Zajednica i društvo Dizajn korica knjige Zajednica i društvo

Nemački sociolog Ferdinand Tenis u svom uticajnom delu Gemeinschaft und Gesellschaft objavljenom 1887. godine, koje se prevodi sa nemačkog jezika kao Zajednica i društvo razvija teoriju o društvenim entitetima i ljudskim odnosima zasnovanu na razlikovanju pojmova zajednice i društva.

Ferdinand Tenis razlikuje dve vrste društvenih grupa Gemeinschaft, koji se često prevodi kao zajednica i Gesellschaft koji se često prevodi kao društvo. Nastojeći da razgraniči pojmove zajednice i društva, on ističe da se svaki prisan, blizak, isključivi suživot može smatrati za život u zajednici, dok je društvo javnost, svet. Čovek od rođenja živi u zajednici sa svojima, sudbinski je vezan za nju, a u društvo pak odlazi kao u tuđinu. Zajednica je trajan i pravi suživot, društvo samo prolazan i prividan. Primereno je zato, smatra Tenis samu zajednicu shvatati kao živi organizam a društvo kao mehanički agregat i artefakt.

Gemeinschaft se odnosi na grupe zasnovane na osećanjima zajedništva i na zajedničkim vezama, koje osećaju kao cilj da se održe, a njihovi članovi su sredstva za ovaj cilj. Zajednica označava prisan, domaći život i intimno povezivanje članova osećanjem zajedništva i može biti i prikazana kao porodica ili susedstvo, pre-moderno (seosko) društvo. U ruralnim, seoskim društvima koja karakterišu Gemeinschaft lični odnosi se definišu i regulišu na osnovu tradicionalnih društvenih pravila. Ljudi imaju jednostavne i neposredne odnose licem u lice jedni sa drugima koje određuje Vesenville (prirodna volja) i prirodno i spontano nastaju emocije i iskazuju se osećanja. Pravila u Gemeinschaftu su implicitna, a ravnoteža se postiže kroz moral, konformizam i isključivanje, društvenu kontrolu.

Gesellschaft se odnosi na grupe koje su podržane time što su korisne za individualne ciljeve, ciljeve svojih članova. On je određen kao akcionarsko društvo, korporacija ili država u savremenom društvu. Veze sa Gesellschaftom su se pojavile u urbanim i kapitalističkim okruženjima, koje karakterišu individualizam i bezlične monetarne veze između ljudi. Društvene veze su često instrumentalne i površne i određene sve više normama. Gesellschaft ima eksplicitna pravila (pisani zakoni), a održava ravnotežu putem policije, zakona, sudova i zatvora.

Pročitano 3614 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 21 Novembar 2019 14:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Ferdinand Tenis - Zajednica i društvo