Artnit

Petak, 20 Oktobar 2017 11:12

Socijaldarvinizam Istaknut

Ilustracija socijaldarvinizma Ilustracija socijaldarvinizma

Socijaldarvinizam je sociološka teorija koja objašnjava sve društvene i istorijske promene delovanjem zakona prirodne selekcije i borbe za opstanak koje je Čarls Darvin otkrio na osnovu istraživanja biljaka i životinja. U najjednostavnijem obliku, socijaldarvinizam prati mantru "jaki preživljavaju" uključujući ljudska pitanja. Ova teorija je bila popularna krajem XIX i početkom XX veka.

Predstavnici socijaldarvinizma su mehanički preneli Darvinovu "borbu za život" iz biološkog na sociološko područje. Socijaldarvinisti smatraju da je život ljudi u društvu borba za egzistenciju kojom upravlja "opstanak najsposobnijeg", fraza koju je predložio britanski filozof i naučnik Herbert Spenser. Socijaldarvinisti posebno Spenser i britanski ekonomista i politički analitičar Volter Bedžet i američki sociolog Vilijam Grejem Samner su verovali da bi proces prirodne selekcije, koji deluje na varijacije populacije rezultirao opstankom najboljih takmičara i stalnim poboljšanjem populacije.

S obzirom da su postavke socijaldarvinizma sadržale elemente opravdavanja društvenih nejednakosti, pre svega među rasama i polovima, pojavili su se novi pokušaji, najviše u Sjedinjenim Američkom Državama u XIX veku da se društvenim nejednakostima da naučna osnova. U XX veku socijaldarvinizam se koristio u propagandi socijalističkih i komunističkih ideja.

Teorija socijaldarvinizma je korišćena kao podrška laissez-faire kapitalizmu i političkom konzervativizmu. Stratifikacija klasa je opravdavana na osnovu "prirodnih" nejednakosti među pojedincima, jer se smatralo da je kontrola imovine bila u korelaciji sa superiornim i inherentnim moralnim atributima kao što su radost, umerenost i skromnost. Pokušaji reformisanja društva putem intervencije države ili drugih sredstava bi stoga ometali prirodne procese, neograničenu konkurenciju i odbranu statusa koji su u skladu sa biološkom selekcijom. Siromašni su smatrani kao "nepodobni" i zato ne bi trebalo da im se pomogne, a u borbi za opstanak bogatstvo je smatrano kao znak uspeha. Neki su čak i proširili ovu filozofiju u mikro-ekonomsko pitanje, tvrdeći da su programi socijalne zaštite koji su pomagali siromašnima i ugroženim osobama bili suprotni samoj prirodi.

Na društvenom nivou, socijaldarvinizam je korišćen kao filozofska racionalizacija imperijalističke, kolonijalističke i rasističke politike, održavajući verovanje u anglosaksonsku ili arijevsku kulturnu i biološku superiornost. Ova teorija korišćena je za promovisanje ideje da je bela evropska rasa superiornija od drugih, i prema tome, predodređena da vlada nad njima.

Naučnici i evolucionisti tvrde da je socijaldarvinizam samo labavo zasnovan na Darvinovoj teoriji prirodne selekcije. U prirodi snažni i najbolje prilagođeni opstaju i preživljavaju, a prema socijaldarvinizmu oni koji imaju snagu (ekonomski, fizički, tehnološki) se razvijaju. Važno je napomenuti da Čarls Darvin nije proširio svoje teorije na društveni ili ekonomski nivo, niti su neki verodostojni evolucionisti pretendovali na teoriju socijaldarvinizma.

Pročitano 2393 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Socijaldarvinizam