Artnit

Nedelja, 28 Avgust 2016 11:07

Pjer Burdije - Na televiziji Istaknut

Nam Džun Pajk - TV je novo srce Nam Džun Pajk - TV je novo srce

Kada se 1996. godine pojavila u Francuskoj knjiga, francuskog sociologa, antropologa i filozofa Pjera Burdijea Na televiziji izazvala je medijske polemike koje su trajale mesecima i podigle knjigu na vrh bestseler lista. Pjer Burdije u ovoj maloj knjizi daje kritiku televizije i ukazuje na njene posledice na društveni i politički život.

U analizi Pjera Burdijea novinarske oblasti televizije postaju polje koje dominira drugim oblastima. On smatra da televizija menja funkciju cele novinarske oblasti, zbog čega joj se i štampani mediji približavaju sve više u formi i sadržaju. Televizijski novinari oblikuju svoje postupke i nameću određene vizije u javnost, koje su utemeljene u samoj strukturi novinarske oblasti. "Na televiziji" on otkriva nevidljive mehanizme manipulacije i cenzure koji određuju ono što se pojavljuje na malom ekranu. On pokazuje kako je rejting igra transformisana u novinarstvo, i samim tim politiku, pa čak i takve naizgled uklonjene oblasti kao što su pravo, nauka, umetnost i filozofija.

Prema Pjeru Burdijeu televizija je duboko osporila autonomiju svim drugim oblastima. Televizija sada praktično ima monopol na ono što danas predstavlja javni prostor, i ona kontroliše pristup kulturnih proizvođača javnosti, kao i kod kulture, isto tako i u pravnim i političkim oblastima. Takođe, televizija sve više ima moć da odredi relevantna politička pitanja i definiše javne ličnosti. To je razlog zašto se politička debata tako često vrti oko manjih problema koji strukturno odgovaraju televiziji, ali koji otklanjaju značajniju raspravu o politici. Stručnjaci i političari se trude da budu "zarobljeni" u svetlosti ovog medija u kome samo vidljivost daje ugled i status. Efekti televizije u svim ovim oblastima - novinarstvu, kulturi, politici i pravu - potiču iz kontradikcije koja proganja svaku sferu kulturne produkcije. Ova kontradikcija je, kako Burdije ukazuje, dovedena do ekstrema na televiziji, čija apsolutna zavisnost na ekonomskom polju za uzvrat proizvodi ogroman pritisak na relativnu autonomiju svih drugih oblasti. Burdije piše: "Najvažniji razvoj, koji teško može da se predvidi bio je izuzetno proširenje moći televizije preko cele kulturne produkcije, uključujući i naučne i umetničke produkcije".

Pročitano 2819 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 28 Oktobar 2020 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Pjer Burdije - Na televiziji