Artnit

Ponedeljak, 29 Juni 2015 11:32

Abraham Mol - Šta je kič? Istaknut

Izraz "kič" je slabo poznat u francuskom jeziku, upotrebljen tek slučajno u naučnoj literaturi, poglavito od E. Morena (Duh vremena). Kao opštepoznat, uobičajen, značajan pojam, vezan je pre svega za jedno razdoblje estetske geneze, za jedan stil koji je odsustvo stila, za jednu funkciju komfora koja se nadovezuje na njegove već ustaljene funkcije, za ono nešto što napredak stvara kao svoj "višak".

Reč kič javlja se u sadašnjem značenju u Minhenu oko 1860; to je dobro poznata južnonemačka reč: kitschen, sklepati, a posebno praviti nov nameštaj od starog, je izraz iz svakodnevnog jezika; verkitschen, znači krišom podmetnuti, prodati nešto umesto onog što se zapravo htelo kupiti: postoji u svemu tome izvesna etička misao nižeg reda, izvesno negiranje izvornog.

Kič, to je loša roba (Duden), to je sekret potekao iz umetnosti puštanjem u prodaju proizvoda jednog društva čije su prodavnice, zajedno sa železničkom stanicama, postale njegovi pravi hramovi.

Kič je neodvojivo vezan za umetnost kao što je i neizvorno vezano za izvorno. "U svakoj umetnosti ima bar trunka kiča", kaže Brok, jer u svakoj umetnosti postoji makar mrva konvencionalnog, makar malo želje da se udovolji kupcu i nijedan veliki umetnik nije toga lišen.

Mada je kič večan, on ipak ima svoja razdoblja cvetanja, vezana, između ostalog i za izvesno društveno stanje, za otvoren pristup izobilju; loš ukus je tu etapa koja prethodi dobrom ukusu, a ostvarena je kroz oponašanje Bogova u želji za podizanjem estetskog nivoa u kojoj se međutim nije istrajalo.

Iz dela Kič

Pročitano 3540 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 13 Novembar 2019 11:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Društvo Abraham Mol - Šta je kič?